Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Bezglutenowe muffinki z borówkami
https://mlecznakuchnia.pl/bezglutenowe-muffinki-z-borowkami/

Bezglutenowe muffinki z borówkami

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/12

krótki opis:

Dieta bezglutenowa wymaga niemałej wiedzy na temat produktów z jakich można korzystać przygotowując posiłki. Szczególnie na początku może przysporzyć niemały zawrót głowy. Na szczęście na rynku mamy coraz więcej mąk bezglutenowych, z których można przygotować na przykład domowe muffinki z borówkami i czekoladą.

porada dietetyka:

KROK 1:

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę ziemniaczaną, jaglaną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i  cukier. W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.

KROK 2:

Borówki opłucz. Czekoladę posiekaj w kostkę.

KROK 3:

Do ciasta dodaj posiekaną czekoladę, dodaj borówki.

KROK 4:

Blaszkę do wypiekania muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub papierkami do babeczek (jeśli nie masz dedykowanej do wypiekania babeczek blaszki, możesz wykorzystać silikonowe foremki).

KROK 4:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 5:

Ciasto wlewaj porcjami do papierków, wstaw do piekarnika i piecz około 30-35 minut.