Bezglutenowe kopytka twarogowe

z owocami i płatkami kokosa

fot. Patrycja Kulczycka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 474.5

udostępnij

opis

Dieta bezglutenowa to nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli chodzi o typowo mączne posiłki. Nie zawsze wymiana mąki na bezglutenową gwarantuje realne odtworzenie tradycyjnego dania. Jeśli zatem lubisz kopytka i jesteś na diecie bezglutenowej lub po prostu lubisz spróbować czegoś nietuzinkowego, koniecznie przygotuj te kluski!

składniki

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 60 g mąki kokosowej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g cukru pudru
  • 150 g jogurtu naturalnego typu skyr
  • 10 g syropu z agawy

Dodatkowo do podania:

  • 200 g borówek lub innych owoców sezonowych
  • listki mięty
  • płatki kokosa
  • szczypta soli

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Twaróg zmiksuj blenderem z jajkiem, szczyptą soli i cukrem pudrem. Następnie dodaj jajko, mąkę kokosową i ziemniaczaną, dokładnie połącz składniki.

KROK 2:

Z masy uformuj kulkę, następnie delikatnie ją spłaszcz, zroluj i pokrój na romby.

KROK 3:

Do garnka wlej wodę, posól ją delikatnie, następnie doprowadź do wrzenia. Kluski wrzucaj do wrzącej wody i gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu wypłynięcia.

KROK 4:

Skyr zmiksuj z malinami i syropem z agawy.

KROK 5:

Kopytka podawaj z sosem malinowym, owocami i płatkami kokosa.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 474,5 kcal, czyli 23,7% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 27,3 g
Tłuszcz 20,6 g
Węglowodany przyswajalne 48, 3 g
Błonnik pokarmowy 4,4 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

23% 39.1% 37.9%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Jeśli nie masz pod ręką mąki kokosowej możesz wykorzystać jaglaną lub migdałową.
  • Kopytka są dedykowane dla osób na diecie bezglutenowej, chorujących na celiakię lub z nietolerancją glutenu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by osoby bez tych kłopotów skosztowały kopytek z tego przepisu.
  • Jeśli kopytka nie muszą być bezglutenowe użyj mąki orkiszowej lub pszennej.
  • Warto pamiętać, że mąka kokosowa będzie miała więcej tłuszczu niż zwykła mąka pszenna lub orkiszowa, dlatego osoby, które powinny ograniczać spożycie tłuszczy powinny wziąć pod uwagę ten fakt komponując dla siebie menu.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.