Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Bezglutenowe kopytka twarogowe
https://mlecznakuchnia.pl/bezglutenowe-kopytka-twarogowe/

Bezglutenowe kopytka twarogowe

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Dieta bezglutenowa to nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli chodzi o typowo mączne posiłki. Nie zawsze wymiana mąki na bezglutenową gwarantuje realne odtworzenie tradycyjnego dania. Jeśli zatem lubisz kopytka i jesteś na diecie bezglutenowej lub po prostu lubisz spróbować czegoś nietuzinkowego, koniecznie przygotuj te kluski!

porada dietetyka:

KROK 1:

Twaróg zmiksuj blenderem z jajkiem, szczyptą soli i cukrem pudrem. Następnie dodaj jajko, mąkę kokosową i ziemniaczaną, dokładnie połącz składniki.

KROK 2:

Z masy uformuj kulkę, następnie delikatnie ją spłaszcz, zroluj i pokrój na romby.

KROK 3:

Do garnka wlej wodę, posól ją delikatnie, następnie doprowadź do wrzenia. Kluski wrzucaj do wrzącej wody i gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu wypłynięcia.

KROK 4:

Skyr zmiksuj z malinami i syropem z agawy.

KROK 5:

Kopytka podawaj z sosem malinowym, owocami i płatkami kokosa.