Bezglutenowe kopytka twarogowe
z owocami i płatkami kokosa
porcje: 2
kalorie: 474.5
opis
Dieta bezglutenowa to nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli chodzi o typowo mączne posiłki. Nie zawsze wymiana mąki na bezglutenową gwarantuje realne odtworzenie tradycyjnego dania. Jeśli zatem lubisz kopytka i jesteś na diecie bezglutenowej lub po prostu lubisz spróbować czegoś nietuzinkowego, koniecznie przygotuj te kluski!
składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 60 g mąki kokosowej
- 1 jajko (rozmiar L)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 10 g cukru pudru
- 150 g jogurtu naturalnego typu skyr
- 10 g syropu z agawy
Dodatkowo do podania:
- 200 g borówek lub innych owoców sezonowych
- listki mięty
- płatki kokosa
- szczypta soli
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Twaróg zmiksuj blenderem z jajkiem, szczyptą soli i cukrem pudrem. Następnie dodaj jajko, mąkę kokosową i ziemniaczaną, dokładnie połącz składniki.
KROK 2:
Z masy uformuj kulkę, następnie delikatnie ją spłaszcz, zroluj i pokrój na romby.
KROK 3:
Do garnka wlej wodę, posól ją delikatnie, następnie doprowadź do wrzenia. Kluski wrzucaj do wrzącej wody i gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu wypłynięcia.
KROK 4:
Skyr zmiksuj z malinami i syropem z agawy.
KROK 5:
Kopytka podawaj z sosem malinowym, owocami i płatkami kokosa.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 474,5 kcal, czyli 23,7% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 27,3 g |
Tłuszcz | 20,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 48, 3 g |
Błonnik pokarmowy | 4,4 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
23% | 39.1% | 37.9% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Jeśli nie masz pod ręką mąki kokosowej możesz wykorzystać jaglaną lub migdałową.
- Kopytka są dedykowane dla osób na diecie bezglutenowej, chorujących na celiakię lub z nietolerancją glutenu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by osoby bez tych kłopotów skosztowały kopytek z tego przepisu.
- Jeśli kopytka nie muszą być bezglutenowe użyj mąki orkiszowej lub pszennej.
- Warto pamiętać, że mąka kokosowa będzie miała więcej tłuszczu niż zwykła mąka pszenna lub orkiszowa, dlatego osoby, które powinny ograniczać spożycie tłuszczy powinny wziąć pod uwagę ten fakt komponując dla siebie menu.