Azjatyckie bułeczki z tofu
w aromatycznej marynacie z sosem orzechowym
porcje: 3
kalorie: 503.7
opis
Aromatyczne tofu z chrupiącymi warzywami i sosem orzechowym. Pełna eksplozja azjatyckich smaków. Jeśli lubisz kuchnię orientu, ta propozycja na pewno przypadnie Ci do gustu. Wykorzystaj ten przepis na spotkanie ze znajomymi, gwarantuję, ze będą zachwyceni!
składniki
- 6 bułeczek drożdżowych na parę
- 180 g naturalnego tofu
- 60 g marchewki
- 60 g zielonego ogórka
- 5 g oleju rzepakowego
- 5 g sezamu
- 5 g octu ryżowego
- 40 g czerwonej kapusty
Aromatyczna marynata:
- 20 g sosu sojowego
- 1 cm imbiru świeżego
- 10 g miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
Sos orzechowy:
- 50 g jogurtu naturalnego
- 20 g masła orzechowego
- 5 g sosu sojowego
Do podania:
- kolendra
- orzeszki ziemne
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Bułeczki przygotuj na parze zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 2:
Marchewkę i ogórka pokrój w cienkie słupki, skrop octem ryżowym i posyp sezamem. Kapustę poszatkuj.
KROK 3:
Tofu pokrój na plasterki. Sos sojowy wymieszaj z miodem, startym imbirem, startym czosnkiem i ostrą papryką. Tofu obtocz w marynacie.
KROK 4:
Na patelni rozgrzej olej. Tofu usmaż na patelni z obu stron przez około 4 minuty na stronę.
KROK 5:
Przygotuj sos. Jogurt wymieszaj z masłem orzechowym i sosem sojowym.
KROK 6:
Ciepłe bułeczki przekrój do połowy, następnie posmaruj sosem orzechowym, dodaj słupki warzywne, kapustę, plasterek tofu, całość posyp kolendrą i posiekanymi orzechami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 503,7 kcal, czyli 25,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 19,8 g |
Tłuszcz | 15,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 68,7 g |
Błonnik pokarmowy | 1,2 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
15.7% | 28% | 56.3% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Bułeczki można przygotować samodzielnie z ciasta drożdżowego, gotując je na parze. Jednak jeśli zależy nam na czasie rewelacyjnie sprawdzą się drożdżowe kluski na parę.
- Zamiast tofu można z powodzeniem wykorzystać mięso z piersi kurczaka czy boczniaki.
- Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, do marynaty możesz dodać kilka kropel sosu tabasco.
- Bułeczki rewelacyjnie sprawdzą się na spotkanie ze znajomymi, można je przygotować w wersji gotowej do zjedzenia lub tak, by każdy mógł skomponować swoją indywidualną bułeczkę, świetna zabawa gwarantowana 🙂