Azjatyckie bułeczki z tofu

w aromatycznej marynacie z sosem orzechowym

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 3-=45 min.

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 503.7

udostępnij

opis

Aromatyczne tofu z chrupiącymi warzywami i sosem orzechowym. Pełna eksplozja azjatyckich smaków. Jeśli lubisz kuchnię orientu, ta propozycja na pewno przypadnie Ci do gustu. Wykorzystaj ten przepis na spotkanie ze znajomymi, gwarantuję, ze będą zachwyceni!

składniki

  • 6 bułeczek drożdżowych na parę
  • 180 g naturalnego tofu
  • 60 g marchewki
  • 60 g zielonego ogórka
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 5 g sezamu
  • 5 g octu ryżowego
  • 40 g czerwonej kapusty

 

Aromatyczna marynata:

  • 20 g sosu sojowego
  • 1 cm imbiru świeżego
  • 10 g miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

Sos orzechowy:

  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 20 g masła orzechowego
  • 5 g sosu sojowego

Do podania:

  • kolendra
  • orzeszki ziemne

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Bułeczki przygotuj na parze zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 2:

Marchewkę i ogórka pokrój w cienkie słupki, skrop octem ryżowym i posyp sezamem. Kapustę poszatkuj.

KROK 3:

Tofu pokrój na plasterki. Sos sojowy wymieszaj z miodem, startym imbirem, startym czosnkiem i ostrą papryką. Tofu obtocz w marynacie.

KROK 4:

Na patelni rozgrzej olej. Tofu usmaż na patelni z obu stron przez około 4 minuty na stronę.

KROK 5:

Przygotuj sos. Jogurt wymieszaj z masłem orzechowym i sosem sojowym.

KROK 6:

Ciepłe bułeczki przekrój do połowy, następnie posmaruj sosem orzechowym, dodaj słupki warzywne, kapustę, plasterek tofu, całość posyp kolendrą i posiekanymi orzechami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 503,7 kcal, czyli 25,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 19,8 g
Tłuszcz 15,8 g
Węglowodany przyswajalne 68,7 g
Błonnik pokarmowy 1,2 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

15.7% 28% 56.3%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Bułeczki można przygotować samodzielnie z ciasta drożdżowego, gotując je na parze. Jednak jeśli zależy nam na czasie rewelacyjnie sprawdzą się drożdżowe kluski na parę.
  • Zamiast tofu można z powodzeniem wykorzystać mięso z piersi kurczaka czy boczniaki.
  • Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, do marynaty możesz dodać kilka kropel sosu tabasco.
  • Bułeczki rewelacyjnie sprawdzą się na spotkanie ze znajomymi, można je przygotować w wersji gotowej do zjedzenia lub tak, by każdy mógł skomponować swoją indywidualną bułeczkę, świetna zabawa gwarantowana 🙂

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.