Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Azjatyckie bułeczki z tofu
https://mlecznakuchnia.pl/azjatyckie-buleczki-z-tofu/

Azjatyckie bułeczki z tofu

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

 

Aromatyczna marynata:

Sos orzechowy:

Do podania:

_kazda_porcja_to1/3

krótki opis:

Aromatyczne tofu z chrupiącymi warzywami i sosem orzechowym. Pełna eksplozja azjatyckich smaków. Jeśli lubisz kuchnię orientu, ta propozycja na pewno przypadnie Ci do gustu. Wykorzystaj ten przepis na spotkanie ze znajomymi, gwarantuję, ze będą zachwyceni!

porada dietetyka:

KROK 1:

Bułeczki przygotuj na parze zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 2:

Marchewkę i ogórka pokrój w cienkie słupki, skrop octem ryżowym i posyp sezamem. Kapustę poszatkuj.

KROK 3:

Tofu pokrój na plasterki. Sos sojowy wymieszaj z miodem, startym imbirem, startym czosnkiem i ostrą papryką. Tofu obtocz w marynacie.

KROK 4:

Na patelni rozgrzej olej. Tofu usmaż na patelni z obu stron przez około 4 minuty na stronę.

KROK 5:

Przygotuj sos. Jogurt wymieszaj z masłem orzechowym i sosem sojowym.

KROK 6:

Ciepłe bułeczki przekrój do połowy, następnie posmaruj sosem orzechowym, dodaj słupki warzywne, kapustę, plasterek tofu, całość posyp kolendrą i posiekanymi orzechami.