Aromatyczny krem z białych warzyw

z pieczoną ciecierzycą i parmezanem

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 260.5

udostępnij

opis

Lekki i pożywny posiłek dla miłośników ciepłych dań - aromatyczny krem z białych warzyw. Delikatna przystawka, niskokaloryczny obiad lub po prostu przekąska. Dodatek ciecierzycy sprawi, że po tej zupie na pewno nie szybko poczujesz się głodny. To jak, spróbujesz?

składniki

  • 400 g kalafiora
  • 200 g ziemniaków
  • 60 g kalarepy
  • 20 g parmezanu
  • 30 g cebuli
  • 120 g ciecierzycy ze słoika
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • słodka papryka
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • pieprz czarny

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Kalarepę obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki.

KROK 2:

W rondlu z grubym dnem rozgrzej 10 g oliwy, następnie krótko podduś posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone ziemniaki, wlej 3 szklanki wody, garnek przykryj pokrywką i zagotuj.

KROK 3:

Po 10 minutach od zagotowania ziemniaków, dodać pokrojoną kalarepę i kalafior, ugotuj do miękkości około 10-15 minut.

KROK 4:

Następnie zupę dopraw szczyptą soli, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dokładnie wymieszaj, dodaj starty parmezan. Zupę zmiksuj na krem.

KROK 5:

Ciecierzycę odlej z zalewy, następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Wymieszaj z pozostałą oliwą, słodką papryką i upraż na beztłuszczowej patelni.

KROK 6:

Przed podaniem do zupy dodaj porcję prażonej ciecierzycy (40g).

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 260,5 kcal, czyli 13,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 11,2 g
Tłuszcz 9,4 g
Węglowodany przyswajalne 40 g
Błonnik pokarmowy 10 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

17% 32% 51%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Cena kalafiora poza sezonem przysparza o zawrót głowy? Nic nie szkodzi, zimą idealnie do zupy sprawdzi się mrożony kalafior, który jest na pewno tańszą opcją i równie wartościowy jak ten świeży o okresie letnim. Pamiętaj jednak, że dodając mrożony kalafior nie musisz go wcześniej rozmrażać.
  • Ciecierzyca, przysmak Bliskiego Wschodu i krajów Morza Śródziemnego, wykorzystywana jest do przygotowywania humusu i falafeli. Znają ją przede wszystkim osoby, które na co dzień ograniczają produkty mięsne, jednak zważając na jej bogactwo białka, w 100g ugotowanej ciecierzycy jest go około 8 g,  błonnika, potasu i kwasu foliowego warto ją włączyć do menu.
  • Uwaga! Ciecierzyca należy do nasion roślin strączkowych zawiera gazotwórcze oligosacharydy, których nasz organizm nie trawi, przez co może powodować wzdęcia. Istotną kwestią jest odpowiednie przygotowanie i gotowanie suchych nasion roślin strączkowych. Rewelacyjnie rozwiązują ten kłopot nasiona roślin strączkowych ze słoika lub puszki, są one lepiej strawne.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.