Aromatyczny krem z białych warzyw
z pieczoną ciecierzycą i parmezanem
porcje: 2
kalorie: 260.5
opis
Lekki i pożywny posiłek dla miłośników ciepłych dań - aromatyczny krem z białych warzyw. Delikatna przystawka, niskokaloryczny obiad lub po prostu przekąska. Dodatek ciecierzycy sprawi, że po tej zupie na pewno nie szybko poczujesz się głodny. To jak, spróbujesz?
składniki
- 400 g kalafiora
- 200 g ziemniaków
- 60 g kalarepy
- 20 g parmezanu
- 30 g cebuli
- 120 g ciecierzycy ze słoika
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- słodka papryka
- suszony czosnek niedźwiedzi
- pieprz czarny
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Kalarepę obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki.
KROK 2:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej 10 g oliwy, następnie krótko podduś posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone ziemniaki, wlej 3 szklanki wody, garnek przykryj pokrywką i zagotuj.
KROK 3:
Po 10 minutach od zagotowania ziemniaków, dodać pokrojoną kalarepę i kalafior, ugotuj do miękkości około 10-15 minut.
KROK 4:
Następnie zupę dopraw szczyptą soli, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dokładnie wymieszaj, dodaj starty parmezan. Zupę zmiksuj na krem.
KROK 5:
Ciecierzycę odlej z zalewy, następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Wymieszaj z pozostałą oliwą, słodką papryką i upraż na beztłuszczowej patelni.
KROK 6:
Przed podaniem do zupy dodaj porcję prażonej ciecierzycy (40g).
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 260,5 kcal, czyli 13,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 11,2 g |
Tłuszcz | 9,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 40 g |
Błonnik pokarmowy | 10 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
17% | 32% | 51% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Cena kalafiora poza sezonem przysparza o zawrót głowy? Nic nie szkodzi, zimą idealnie do zupy sprawdzi się mrożony kalafior, który jest na pewno tańszą opcją i równie wartościowy jak ten świeży o okresie letnim. Pamiętaj jednak, że dodając mrożony kalafior nie musisz go wcześniej rozmrażać.
- Ciecierzyca, przysmak Bliskiego Wschodu i krajów Morza Śródziemnego, wykorzystywana jest do przygotowywania humusu i falafeli. Znają ją przede wszystkim osoby, które na co dzień ograniczają produkty mięsne, jednak zważając na jej bogactwo białka, w 100g ugotowanej ciecierzycy jest go około 8 g, błonnika, potasu i kwasu foliowego warto ją włączyć do menu.
- Uwaga! Ciecierzyca należy do nasion roślin strączkowych zawiera gazotwórcze oligosacharydy, których nasz organizm nie trawi, przez co może powodować wzdęcia. Istotną kwestią jest odpowiednie przygotowanie i gotowanie suchych nasion roślin strączkowych. Rewelacyjnie rozwiązują ten kłopot nasiona roślin strączkowych ze słoika lub puszki, są one lepiej strawne.