Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Aromatyczny krem z białych warzyw
https://mlecznakuchnia.pl/aromatyczny-krem-z-bialych-warzyw/

Aromatyczny krem z białych warzyw

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Lekki i pożywny posiłek dla miłośników ciepłych dań - aromatyczny krem z białych warzyw. Delikatna przystawka, niskokaloryczny obiad lub po prostu przekąska. Dodatek ciecierzycy sprawi, że po tej zupie na pewno nie szybko poczujesz się głodny. To jak, spróbujesz?

porada dietetyka:

KROK 1:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Kalarepę obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki.

KROK 2:

W rondlu z grubym dnem rozgrzej 10 g oliwy, następnie krótko podduś posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone ziemniaki, wlej 3 szklanki wody, garnek przykryj pokrywką i zagotuj.

KROK 3:

Po 10 minutach od zagotowania ziemniaków, dodać pokrojoną kalarepę i kalafior, ugotuj do miękkości około 10-15 minut.

KROK 4:

Następnie zupę dopraw szczyptą soli, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dokładnie wymieszaj, dodaj starty parmezan. Zupę zmiksuj na krem.

KROK 5:

Ciecierzycę odlej z zalewy, następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Wymieszaj z pozostałą oliwą, słodką papryką i upraż na beztłuszczowej patelni.

KROK 6:

Przed podaniem do zupy dodaj porcję prażonej ciecierzycy (40g).