Aromatyczne curry z kurczakiem i pieczarkami
ze śmietanką i mascarpone oraz brązowym ryżem
porcje: 3
kalorie: 550
opis
Słowo „curry” ma wiele znaczeń. Niektórzy kojarzą je wyłącznie z gotową mieszanką przypraw, suchych lub w postaci pasty, którą można kupić w większości marketów. Ale curry to także danie, a właściwie określony sposób przyrządzania dań w bardzo aromatycznym sosie. Popularny zwłaszcza w kuchni indyjskiej i tajskiej. Pod nazwą „curry” kryje się niemal niezliczona ilość potraw, które różni nie tylko dobór i proporcje użytych przypraw, ale także wybór składników głównych. W tym przepisie bazą jest pierś z kurczaka i pieczarki. Ilość przypraw jaką do nich dodałam, na pierwszy rzut oka może wydać się duża, ale przekonasz się, że ta kompozycja zapewnia idealny smak. Wykorzystywane w kuchni azjatyckiej mleko kokosowe, z powodzeniem możesz zastąpić słodką śmietanką oraz kremowym serkiem mascarpone. Spróbuj i przekonaj się, że curry przygotowane z tego przepisu jest wyjątkowo aromatyczne, smaczne i sycące.
składniki
- 430 g filetów z piersi kurczaka (2 średniej wielkości filety)
- 150g brązowego ryżu (masa suchego ryżu przed gotowaniem)
- 500 g oczyszczonych pieczarek średniej wielkości (opakowanie, ok. 10 średnich sztuk)
- 150 g czerwonej cebuli (1 duża lub 1,5 średniej sztuki)
- 200 g passaty / przecieru pomidorowego (3/4 szklanki), w sezonie możesz zamienić na 2 większe pomidory (łącznie ok. 240-250g), ale przed dodaniem do potrawy trzeba pozbawić je skórki i nadmiaru pestek
- 8 g oleju rzepakowego (2 łyżeczki)
- 180 ml wywaru warzywnego lub wody (3/4 szklanki)
- 120 g słodkiej śmietanki UHT 12% tłuszczu (1/2 szklanki)
- 60 g sera mascarpone (2 czubate łyżki)
- natka pietruszki lub kolendry (około 1/2 pęczka, do posypania gotowej potrawy)
Przyprawy:
- 8-9 g obranego czosnku (5-6 ząbków)
- 6-8 g obranego i startego świeżego korzenia imbiru (1-1,5 łyżeczki)
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry
- 2/3 łyżeczki rozgniecionych w moździerzu nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej (możesz dodać mniej lub więcej zależnie od tego jak ostre potrawy lubisz i jak ostra jest dodana wcześniej papryczka chili)
- 1 łyżeczka soli (możesz dodać mniej lub więcej, zależnie od upodobań smakowych)
- mielony czarny pieprz (do smaku)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na 20-30 minut przed przygotowaniem dania wyjmij z lodówki pierś kurczaka oraz odmierzone ilości śmietanki i sera mascarpone, by trochę ociepliły się w temperaturze pokojowej.
Krok 2
Czerwoną cebulę pokrój w dość drobną kostkę. Na średniej mocy palnika rozgrzej głęboką patelnię z dodatkiem oleju i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż około 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli (uważaj, by jej nie przypalić).
W tym czasie posiekaj drobno ząbki czosnku i papryczkę chili, zetrzyj na drobnej tarce świeży korzeń imbiru oraz przygotuj wszystkie przyprawy (możesz je wszystkie zmieszać w jednej miseczce, niektóre najlepiej rozgnieść w moździerzu tuż przed dodaniem do potrawy).
Krok 3
Zagotuj wodę lub wywar warzywny. Do usmażonej cebuli dodaj pokrojony czosnek, chili i imbir, razem smaż jeszcze przez minutę, stale mieszając. Dodaj wszystkie przyprawy (poza solą i pieprzem), dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez niecałą minutę. Całość zalej passatą pomidorową i razem smaż około 2 minuty, cały czas mieszając. Dodaj wrzącą wodę (lub wywar warzywny), posól i całość gotuj pod przykryciem, na minimalnej mocy palnika przez ok. 7 minut.
Krok 4
Gdy tylko sos przykryjesz przykrywką i zaczniesz mierzyć czas jego gotowania, nastaw brązowy ryż. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brązowy ryż gotuje się dłużej niż biały, zwykle 25-30 minut, więc to odpowiedni moment, by zacząć go gotować.
Krok 5
Gdy sos się gotuje masz też czas, by przygotować kurczaka i pieczarki:
– Filet z piersi kurczaka – oczyść z błonek, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dość grubą kostkę (o boku ok. 2 cm), włóż do miseczki i na chwilę odstaw.
– Pieczarki – oczyść z wszelkich zanieczyszczeń (np. resztek ziemi), najlepiej miękkim pędzelkiem, ręcznikiem papierowym lub ewentualnie zwilżoną odrobiną wody szmatką. Nóżki odetnij na wysokości kapelusza, odetnij mocno zabrudzone lub podeschnięte części, a następnie pokrój nóżki na średniej wielkości kawałki. Kapelusze pokrój na grube plastry lub na duże kawałki (zależnie od wielkości kapelusza – małe wystarczy przekroić na pół, większe na ćwiartki, a bardzo duże na ósemki).
Krok 6
Sos z patelni przelej do szklanego blendera lub do garnka albo wysokiego, odpornego na temperaturę naczynia. Całość dokładnie zblenduj tak, by powstał sos o gładkiej, jednolitej konsystencji. Zblendowany sos ponownie przelej na patelnię. Dodaj ser mascarpone oraz śmietankę. Przed dodaniem do sosu śmietankę warto zahartować – wlej ją do większego kubka lub naczynia i powoli dolej kilka łyżek gorącego sosu, mieszając energicznie. Zawartość kubka przelej z powrotem na patelnię z sosem, cały czas mieszając. Jeśli trzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość doprowadź do wrzenia.
Krok 7
Do gotującego się sosu dodaj wcześniej pokrojone kawałki kurczaka, wymieszaj. Poczekaj, aż sos ponownie zacznie wrzeć i po ok. 2 minutach gotowania dodaj pokrojone pieczarki, dokładnie wymieszaj. Zmniejsz moc palnika do minimum, patelnię przykryj pokrywką i całość gotuj przez około 12 minut. Sprawdź czy kurczak i pieczarki są gotowe. Większe kawałki kurczaka mogą potrzebować odrobinę dłuższego czasu gotowania, ale nie gotuj ich zbyt długo, by mięso nie straciło soczystości. Pieczarki powinny zostać jędrne, półtwarde. I to już koniec – danie gotowe!
Krok 8
Danie podawaj gorące, w głębokich talerzach. Możesz na talerzu połączyć ze sobą ugotowany brązowy ryż oraz sos albo tak jak na zdjęciu podać je osobno tj. ugotowany brązowy ryż włóż do małego naczynka (np. kokilki lub miseczki) i ustaw je na środku głębokiego talerza. Sos razem z kawałkami kurczaka i pieczarek ułóż wokół naczynka. Całość posyp posiekaną drobno natką pietruszki lub kolendry.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 550 kcal czyli 27,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 43,1 g |
Tłuszcz | 19,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 45,5 g |
Błonnik pokarmowy | 10,2 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
31.3% | 31.7% | 37% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Przyprawy do curry najlepiej kupować w postaci nieprzetworzonej (czyli w całości, a nie mielone) i rozcierać je w moździerzu dopiero tuż przed wykorzystaniem. Wtedy są najbardziej aromatyczne. Tak właśnie robi się w Indiach – ojczyźnie tego aromatycznego dania. Przyprawy są bardzo wrażliwe na światło, tlen, wilgoć i ciepło dlatego najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach w zaciemnionym, suchym i chłodnym miejscu.
- To danie to prawdziwa bomba białkowa. W każdej z 3 porcji jest aż 43 g białka (pochodzi z niego ponad 31% energii). Najwięcej dostarcza go oczywiście pierś kurczaka (21,5 g / 100 g), ale całkiem sporych ilości dodaje też brązowy ryż (7,1 g /100 g), pieczarki (2,7 g / 100 g) oraz produkty mleczne (śmietanka i mascarpone).
- Najczęściej curry podawane jest z ugotowanym białym ryżem, ale polecam na stałe zmienić go na znacznie wartościowszy ryż brązowy. Ta mała zmiana przynosi wielkie korzyści. W porównaniu z białym, ryż brązowy ma o wiele więcej błonnika pokarmowego (na 100 g jest to 8,7 g w przypadku ryżu brązowego i zaledwie 2,4 g w przypadku ryżu białego). Brązowy ryż ma też niższy indeks glikemiczny i więcej składników mineralnych, więc jest zdecydowanie korzystniejszy dla zdrowia i sylwetki.
- To aromatyczne curry w prosty sposób możesz przemienić w danie wegetariańskie – wystarczy, że zamiast piersi kurczaka dodasz znacznie większą ilość pieczarek. Szczególnie pasować będą pieczarki brązowe, które od tych białych (najbardziej popularnych) są nico większe, bardziej mięsiste, mają mniej wody, a w smaku są bardziej intensywne. Odpowiednio przyrządzone brązowe pieczarki smakiem i konsystencją przypominają trochę mięso, dlatego często zastępują je osobom na diecie wegańskiej.