Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Aromatyczne curry z kurczakiem i pieczarkami
https://mlecznakuchnia.pl/aromatyczne-curry-z-kurczakiem-i-pieczarkami/

Aromatyczne curry z kurczakiem i pieczarkami

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Przyprawy:

_kazda_porcja_to1/3

krótki opis:

Słowo „curry” ma wiele znaczeń. Niektórzy kojarzą je wyłącznie z gotową mieszanką przypraw, suchych lub w postaci pasty, którą można kupić w większości marketów. Ale curry to także danie, a właściwie określony sposób przyrządzania dań w bardzo aromatycznym sosie. Popularny zwłaszcza w kuchni indyjskiej i tajskiej. Pod nazwą „curry” kryje się niemal niezliczona ilość potraw, które różni nie tylko dobór i proporcje użytych przypraw, ale także wybór składników głównych. W tym przepisie bazą jest pierś z kurczaka i pieczarki. Ilość przypraw jaką do nich dodałam, na pierwszy rzut oka może wydać się duża, ale przekonasz się, że ta kompozycja zapewnia idealny smak. Wykorzystywane w kuchni azjatyckiej mleko kokosowe, z powodzeniem możesz zastąpić słodką śmietanką oraz kremowym serkiem mascarpone. Spróbuj i przekonaj się, że curry przygotowane z tego przepisu jest wyjątkowo aromatyczne, smaczne i sycące.

porada dietetyka:

Krok 1

Na 20-30 minut przed przygotowaniem dania wyjmij z lodówki pierś kurczaka oraz odmierzone ilości śmietanki i sera mascarpone, by trochę ociepliły się w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Czerwoną cebulę pokrój w dość drobną kostkę. Na średniej mocy palnika rozgrzej głęboką patelnię z dodatkiem oleju i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż około 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli (uważaj, by jej nie przypalić).

W tym czasie posiekaj drobno ząbki czosnku i papryczkę chili, zetrzyj na drobnej tarce świeży korzeń imbiru oraz przygotuj wszystkie przyprawy (możesz je wszystkie zmieszać w jednej miseczce, niektóre najlepiej rozgnieść w moździerzu tuż przed dodaniem do potrawy).

Krok 3

Zagotuj wodę lub wywar warzywny. Do usmażonej cebuli dodaj pokrojony czosnek, chili i imbir, razem smaż jeszcze przez minutę, stale mieszając. Dodaj wszystkie przyprawy (poza solą i pieprzem), dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez niecałą minutę. Całość zalej passatą pomidorową i razem smaż około 2 minuty, cały czas mieszając. Dodaj wrzącą wodę (lub wywar warzywny), posól i całość gotuj pod przykryciem, na minimalnej mocy palnika przez ok. 7 minut.

Krok 4

Gdy tylko sos przykryjesz przykrywką i zaczniesz mierzyć czas jego gotowania, nastaw brązowy ryż. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brązowy ryż gotuje się dłużej niż biały, zwykle 25-30 minut, więc to odpowiedni moment, by zacząć go gotować.

Krok 5

Gdy sos się gotuje masz też czas, by przygotować kurczaka i pieczarki:

- Filet z piersi kurczaka - oczyść z błonek, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dość grubą kostkę (o boku ok. 2 cm), włóż do miseczki i na chwilę odstaw.

- Pieczarki – oczyść z wszelkich zanieczyszczeń (np. resztek ziemi), najlepiej miękkim pędzelkiem, ręcznikiem papierowym lub ewentualnie zwilżoną odrobiną wody szmatką. Nóżki odetnij na wysokości kapelusza, odetnij mocno zabrudzone lub podeschnięte części, a następnie pokrój nóżki na średniej wielkości kawałki. Kapelusze pokrój na grube plastry lub na duże kawałki (zależnie od wielkości kapelusza - małe wystarczy przekroić na pół, większe na ćwiartki, a bardzo duże na ósemki).

Krok 6

Sos z patelni przelej do szklanego blendera lub do garnka albo wysokiego, odpornego na temperaturę naczynia. Całość dokładnie zblenduj tak, by powstał sos o gładkiej, jednolitej konsystencji. Zblendowany sos ponownie przelej na patelnię. Dodaj ser mascarpone oraz śmietankę. Przed dodaniem do sosu śmietankę warto zahartować - wlej ją do większego kubka lub naczynia i powoli dolej kilka łyżek gorącego sosu, mieszając energicznie. Zawartość kubka przelej z powrotem na patelnię z sosem, cały czas mieszając. Jeśli trzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość doprowadź do wrzenia.

Krok 7

Do gotującego się sosu dodaj wcześniej pokrojone kawałki kurczaka, wymieszaj. Poczekaj, aż sos ponownie zacznie wrzeć i po ok. 2 minutach gotowania dodaj pokrojone pieczarki, dokładnie wymieszaj. Zmniejsz moc palnika do minimum, patelnię przykryj pokrywką i całość gotuj przez około 12 minut. Sprawdź czy kurczak i pieczarki są gotowe. Większe kawałki kurczaka mogą potrzebować odrobinę dłuższego czasu gotowania, ale nie gotuj ich zbyt długo, by mięso nie straciło soczystości. Pieczarki powinny zostać jędrne, półtwarde.  I to już koniec – danie gotowe!

Krok 8

Danie podawaj gorące, w głębokich talerzach. Możesz na talerzu połączyć ze sobą ugotowany brązowy ryż oraz sos albo tak jak na zdjęciu podać je osobno tj. ugotowany brązowy ryż włóż do małego naczynka (np. kokilki lub miseczki) i ustaw je na środku głębokiego talerza. Sos razem z kawałkami kurczaka i pieczarek ułóż wokół naczynka. Całość posyp posiekaną drobno natką pietruszki lub kolendry.