Aromatyczna zupa z czerwoną fasolą

i jogurtem greckim

fot. Patrycja Kulczycka
3.5
(6)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 212

udostępnij

opis

Jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała, dbasz o formę lub starasz się ograniczać ilość jedzonego mięsa, to danie jest właśnie dla Ciebie! Pomidory, aromatyczne przyprawy i fasola to połączenie idealne. Tradycyjna zupa pomidorowa nie obfituje w znaczne ilości białka, jej sytość możemy podnieść właśnie poprzez dodanie czerwonej fasoli. Niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca zupa nasyci zarówno tradycjonalistów jak i osoby lubiące eksperymenty w kuchni. Zupa to idealny pomysł by wzbogacić dzienny jadłospis o dodatkową porcję warzyw, ograniczyć ilość mięsa w diecie, dodatkowo składniki na poniższe danie zapewne masz w kuchennej spiżarce.

składniki

  • 240 g czerwonej fasoli z puszki (1 puszka)
  • 100 g ziemniaków
  • 50 g selera naciowego lub korzeniowego
  • 150 g marchewki
  • 400 g pomidorów z puszki (1 puszka)
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oleju rzepakowego (1 łyżka)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 15 g koncentratu pomidorowego (1,5 łyżki)

Dodatkowo do podania

  • posiekana natka pietruszki
  • nasiona granatu

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa do zupy. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki, seler pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Krok 2

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, następnie dodaj posiekaną cebulkę, tarty czosnek i przesmaż krótko na złoty kolor, dodaj pokrojone warzywa korzeniowe (ziemniaki, seler i marchewkę), wlej około 1/2 litra zimnej wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na małej mocy palnika do miękkości warzyw.

Krok 3

Gdy warzywa będą miękkie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy, całość gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 4

Na dno miseczek włóż 80g przepłukanej czerwonej fasoli, nalej porcję zupy, na wierzch dodać 40g jogurtu greckiego, posyp zupę posiekaną natką pietruszki i nasionami granatu.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 121 kcal czyli 10,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 11,8 g
Tłuszcz 5,4 g
Węglowodany przyswajalne 22 g
Błonnik pokarmowy 11,5 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

22.3% 22.9% 54.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Dodatek czerwonej fasoli do zupy w prosty sposób podniesie jej sytość, wraz z dodatkiem jogurtu greckiego uzyskamy niskoenergetyczny posiłek z dużą zawartością białka. Białko sprawia, że posiłek z jego udziałem jest bardziej sycący. Osoby na diecie redukcyjnej powinni zwrócić na niego uwagę, gdyż w procesie odchudzania zabezpiecza on przed katabolizmem białek mięśniowych.
  • Wykorzystanie czerwonej fasoli z puszki pozwoli na skrócenie czasu przygotowanie zupy, gdyż nie wymaga ona moczenia i gotowania suchych ziaren. Konserwowane strączki mają długi termin przydatności do spożycia, są produktem łatwodostępnym i zapewne znajduje się w każdej domowej spiżarce. Ponadto puszkowane nasiona roślin strączkowych są lepiej strawne.
  • Nasiona roślin strączkowych są źródłem wartościowego białka, wykorzystywanie ich w posiłkach pozwala na ograniczenie spożycia mięsa i zwiększy ilość błonnika w posiłku.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3.5 / 5. Liczba głosów: 6

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.