Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Aromatyczna zupa z czerwoną fasolą https://mlecznakuchnia.pl/aromatyczna-zupa-z-czerwona-fasola/ |
Przygotuj warzywa do zupy. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki, seler pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, następnie dodaj posiekaną cebulkę, tarty czosnek i przesmaż krótko na złoty kolor, dodaj pokrojone warzywa korzeniowe (ziemniaki, seler i marchewkę), wlej około 1/2 litra zimnej wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na małej mocy palnika do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy, całość gotuj jeszcze 5 minut.
Na dno miseczek włóż 80g przepłukanej czerwonej fasoli, nalej porcję zupy, na wierzch dodać 40g jogurtu greckiego, posyp zupę posiekaną natką pietruszki i nasionami granatu.