Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Aromatyczna zupa z czerwoną fasolą
https://mlecznakuchnia.pl/aromatyczna-zupa-z-czerwona-fasola/

Aromatyczna zupa z czerwoną fasolą

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania

_kazda_porcja_to1/3

krótki opis:

Jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała, dbasz o formę lub starasz się ograniczać ilość jedzonego mięsa, to danie jest właśnie dla Ciebie! Pomidory, aromatyczne przyprawy i fasola to połączenie idealne. Tradycyjna zupa pomidorowa nie obfituje w znaczne ilości białka, jej sytość możemy podnieść właśnie poprzez dodanie czerwonej fasoli. Niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca zupa nasyci zarówno tradycjonalistów jak i osoby lubiące eksperymenty w kuchni. Zupa to idealny pomysł by wzbogacić dzienny jadłospis o dodatkową porcję warzyw, ograniczyć ilość mięsa w diecie, dodatkowo składniki na poniższe danie zapewne masz w kuchennej spiżarce.

porada dietetyka:

Krok 1

Przygotuj warzywa do zupy. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki, seler pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Krok 2

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, następnie dodaj posiekaną cebulkę, tarty czosnek i przesmaż krótko na złoty kolor, dodaj pokrojone warzywa korzeniowe (ziemniaki, seler i marchewkę), wlej około 1/2 litra zimnej wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na małej mocy palnika do miękkości warzyw.

Krok 3

Gdy warzywa będą miękkie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy, całość gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 4

Na dno miseczek włóż 80g przepłukanej czerwonej fasoli, nalej porcję zupy, na wierzch dodać 40g jogurtu greckiego, posyp zupę posiekaną natką pietruszki i nasionami granatu.