Aromatyczna zupa cebulowa zapiekana
z grzankami z mozzarellą
porcje: 3
kalorie: 356
opis
Wyjątkowa w swej prostocie, aromatyczna i swojska zupa cebulowa. Spożywana niegdyś przez chłopów, dziś gości na stołach wykwintnych kolacji. Bez obaw mogą sięgnąć po nią osoby, które niekoniecznie przepadają za surową wielowarstwową damą, bo w zupie zyskuje ona zupełnie inny wymiar. Dodatkowo przygotujesz ją z kilku składników, koniecznie wypróbuj sam!
składniki
- 500 g białej cebuli
- 500 g bulionu warzywnego
- 125 g mozzarelli
- 105 g pieczywa pszenno-żytniego
- 15 g oliwy z oliwek
- sól i pieprz
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
KROK 2:
W rondelku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę. Cebulę podduś mieszając od czasu do czasu przez około 25-30 minut lub do momentu aż zmięknie i nabierze złotego koloru.
KROK 3:
Gdy cebula już będzie skarmelizowana, wlej bulion i gotuj około 10 minut, na koniec zupę dopraw delikatnie pieprzem.
KROK 4:
W międzyczasie pieczywo pokrój na grzanki, obłóż mozzarellą i zapiecz w piekarniku.
KROK 5:
Zupę przelej do bulionówek, na wierzch ułóż grzankę z mozzarellą.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 356 kcal, czyli 18% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 17 g |
Tłuszcz | 16,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 35,7 g |
Błonnik pokarmowy | 4,3 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
19% | 41.2% | 39.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Cebula, w zależności od odmiany, znajduje zastosowanie w kuchni każdego regionu świata. Czerwona, z uwagi na swój delikatny smak, wykorzystywana jest do sałatek, kanapek, można ją również zamarynować. Żółta z kolei ze względu na ostry smak idealnie pasuje do mięs i sosów. Smak szalotki jest natomiast delikatny i stosowana jest zazwyczaj do dekorowania dań.
- Cebula charakteryzuje się niską energetycznością. Składa się w większości z wody. Jest bogactwem witaminy C, witamin z grupy B oraz PP. Jest również dobrym źródłem polifenoli, które mają właściwości antyoksydacyjne.
- Sama zupa z cebuli, z uwagi na jej niską energetyczność, nie byłaby pełnowartościowym posiłkiem, a na pewno nie tak sycącym jak z dodatkiem chrupiącej grzanki z rozpływającą się, delikatną mozzarellą. Mozzarella jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, jak również dostarcza wapnia i fosforu, niestety zawiera również sporo soli. Szczególną uwagę na jej ilość w diecie powinny zwrócić osoby z chorobami nerek oraz problemami z ciśnieniem tętniczym.