Aromatyczna zupa cebulowa zapiekana

z grzankami z mozzarellą

fot. Patrycja Kulczycka
3.7
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 45-60 min

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 356

udostępnij

opis

Wyjątkowa w swej prostocie, aromatyczna i swojska zupa cebulowa. Spożywana niegdyś przez chłopów, dziś gości na stołach wykwintnych kolacji. Bez obaw mogą sięgnąć po nią osoby, które niekoniecznie przepadają za surową wielowarstwową damą, bo w zupie zyskuje ona zupełnie inny wymiar. Dodatkowo przygotujesz ją z kilku składników, koniecznie wypróbuj sam!

składniki

  • 500 g białej cebuli
  • 500 g bulionu warzywnego
  • 125 g mozzarelli
  • 105 g pieczywa pszenno-żytniego
  • 15 g oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

KROK 2:

W rondelku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę. Cebulę podduś mieszając od czasu do czasu przez około 25-30 minut lub do momentu aż zmięknie i nabierze złotego koloru.

KROK 3:

Gdy cebula już będzie skarmelizowana, wlej bulion i gotuj około 10 minut, na koniec zupę dopraw delikatnie pieprzem.

KROK 4:

W międzyczasie pieczywo pokrój na grzanki, obłóż mozzarellą i zapiecz w piekarniku.

KROK 5:

Zupę przelej do bulionówek, na wierzch ułóż grzankę z mozzarellą.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 356 kcal, czyli 18% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 17 g
Tłuszcz 16,6 g
Węglowodany przyswajalne 35,7 g
Błonnik pokarmowy 4,3 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

19% 41.2% 39.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Cebula, w zależności od odmiany, znajduje zastosowanie w kuchni każdego regionu świata. Czerwona, z uwagi na swój delikatny smak, wykorzystywana jest do sałatek, kanapek, można ją również zamarynować. Żółta z kolei ze względu na ostry smak idealnie pasuje do mięs i sosów. Smak szalotki jest natomiast delikatny i stosowana jest zazwyczaj do dekorowania dań.
  • Cebula charakteryzuje się niską energetycznością. Składa się w większości z wody. Jest bogactwem witaminy C, witamin z grupy B oraz PP. Jest również dobrym źródłem polifenoli, które mają właściwości antyoksydacyjne.
  • Sama zupa z cebuli, z uwagi na jej niską energetyczność, nie byłaby pełnowartościowym posiłkiem, a na pewno nie tak sycącym jak z dodatkiem chrupiącej grzanki z rozpływającą się, delikatną mozzarellą. Mozzarella jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, jak również dostarcza wapnia i fosforu, niestety zawiera również sporo soli. Szczególną uwagę na jej ilość w diecie powinny zwrócić osoby z chorobami nerek oraz problemami z ciśnieniem tętniczym.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3.7 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.