Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Aromatyczna zupa cebulowa zapiekana
https://mlecznakuchnia.pl/aromatyczna-zupa-cebulowa-zapiekana/

Aromatyczna zupa cebulowa zapiekana

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/3

krótki opis:

Wyjątkowa w swej prostocie, aromatyczna i swojska zupa cebulowa. Spożywana niegdyś przez chłopów, dziś gości na stołach wykwintnych kolacji. Bez obaw mogą sięgnąć po nią osoby, które niekoniecznie przepadają za surową wielowarstwową damą, bo w zupie zyskuje ona zupełnie inny wymiar. Dodatkowo przygotujesz ją z kilku składników, koniecznie wypróbuj sam!

porada dietetyka:

KROK 1:

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

KROK 2:

W rondelku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę. Cebulę podduś mieszając od czasu do czasu przez około 25-30 minut lub do momentu aż zmięknie i nabierze złotego koloru.

KROK 3:

Gdy cebula już będzie skarmelizowana, wlej bulion i gotuj około 10 minut, na koniec zupę dopraw delikatnie pieprzem.

KROK 4:

W międzyczasie pieczywo pokrój na grzanki, obłóż mozzarellą i zapiecz w piekarniku.

KROK 5:

Zupę przelej do bulionówek, na wierzch ułóż grzankę z mozzarellą.