Aromatyczna szakszuka

ze świeżych pomidorów z fasolą i mozzarellą

fot. Patrycja Kulczycka
5
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 20-25 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 432.5

udostępnij

opis

Soczyste, dojrzewające w słońcu pomidory, idealnie komponują się z delikatnym i lejącym się złotem - żółtkiem. Pomidory to bogactwo witamin i składników mineralnych ale również bioaktywnego składnika - likopenu. Co ważne świeże pomidory nie zawierają dużych ilości tego składnika, bardziej zasobne są przetworach z ich udziałem. By czerpać prozdrowotne właściwości z pomidorów koniecznie przygotuj aromatyczną szakszukę.

składniki

  • 400 g świeżych pomidorów
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 40 g cebuli
  • 10 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
  • 120 g czerwonej fasoli z puszki
  • 60 g mozzarelli
  • 5 g czosnku (1 ząbek)
  • 3 g kuminu (1/2 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 3 g słodkiej papryki (1/2 łyżeczki)

Dodatkowo do podania:

  • natka pietruszki lub kolendra
  • nasiona czarnuszki

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory pokrój w kostkę.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej olej, następnie podduś posiekaną cebulę, czosnek, dodaj pokrojone pomidory, całość podsmaż przez około 3 minuty.

KROK 3:

Następnie na patelnię wlej 3 łyżki wody, dopraw szczyptą soli, pieprzem, papryką i kuminem. Wymieszaj całość i podduś pod przykryciem jeszcze 7 minut.

KROK 4:

Na koniec dodaj fasolę, wymieszaj i wbij jajka, patelnię przykryj i duś na wolnym ogniu do czasu, aż białko będzie ścięte. Przed podaniem posyp pokruszona mozzarellą i nasionami czarnuszki.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 432,5 kcal, czyli 21,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 29,2 g
Tłuszcz 25,3 g
Węglowodany przyswajalne 26,4 g
Błonnik pokarmowy 7,5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

27% 53% 20%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Pomidory podczas ogrzewania, przetwarzania, nie tracą cennego likopenu, wręcz odwrotnie. Długotrwałe podgrzewanie pomidorów zwiększa ilość tego składnika. Likopen zaliczany jest do grupy karotenoidów, ma on działanie przeciwutleniające, a mianowicie neutralizuje wolne rodniki, które to z kolei w nadmiarze powodują stres oksydacyjny i występowanie chorób i nowotworów. Ponadto likopen przejawia również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Dlatego jeśli chcesz zwiększyć udział tego składnika w diecie koniecznie spożywaj przetworzone pomidory.
  • Szakszuka to propozycja dania typowo białkowo-tłuszczowego, dodaj do niego ulubione grzanki z pieczywa, by dopełnić posiłek o źródło węglowodanów.
  • Szakszukę możesz przygotować nie tylko na śniadanie, danie to rewelacyjnie sprawdzi się jako ekspresowy obiad lub kolacja.
  • Wbijając więcej jajek i podwajając porcję pomidorów, możesz przygotować danie dla całej rodziny.
  • Jeśli lubisz bardziej ścięte żółtko możesz przeciągnąć duszenie szakszuki pod przykryciem po wbiciu jajek.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.