Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Aromatyczna szakszuka
https://mlecznakuchnia.pl/aromatyczna-szakszuka/

Aromatyczna szakszuka

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Soczyste, dojrzewające w słońcu pomidory, idealnie komponują się z delikatnym i lejącym się złotem - żółtkiem. Pomidory to bogactwo witamin i składników mineralnych ale również bioaktywnego składnika - likopenu. Co ważne świeże pomidory nie zawierają dużych ilości tego składnika, bardziej zasobne są przetworach z ich udziałem. By czerpać prozdrowotne właściwości z pomidorów koniecznie przygotuj aromatyczną szakszukę.

porada dietetyka:

KROK 1:

Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory pokrój w kostkę.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej olej, następnie podduś posiekaną cebulę, czosnek, dodaj pokrojone pomidory, całość podsmaż przez około 3 minuty.

KROK 3:

Następnie na patelnię wlej 3 łyżki wody, dopraw szczyptą soli, pieprzem, papryką i kuminem. Wymieszaj całość i podduś pod przykryciem jeszcze 7 minut.

KROK 4:

Na koniec dodaj fasolę, wymieszaj i wbij jajka, patelnię przykryj i duś na wolnym ogniu do czasu, aż białko będzie ścięte. Przed podaniem posyp pokruszona mozzarellą i nasionami czarnuszki.