Risotto z zielonym groszkiem, krewetkami,
parmezanem i orzechami włoskimi
porcje: 4
kalorie: 597
opis
Szukasz pomysłu na wykwintną kolację, ale nie lubisz spędzać długich godzin w kuchni? Risotto z groszkiem i krewetkami będzie rewelacyjnym rozwiązaniem na elegancką kolację pod warunkiem, że goście są miłośnikami owoców morza. To szybkie w przygotowaniu, a zarazem efektowne danie na pewno zrobi wrażenie na biesiadnikach.
składniki
- 500 g ryżu risotto arborio
- 15 g bulionu warzywnego w słoiczku
- 50 g cebuli
- 200 g mrożonego, zielonego groszku
- 30 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 125 g dużych krewetek
- pieprz czarny
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo do podania:
- natka pietruszki
- orzechy włoskie
- limonka
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Jeden ząbek czosnku zmiażdż lub zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej połowę porcji oliwy, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, przesmaż krótko, wsyp przepłukany ryż i mieszając podsmaż go przez minutę. Dodaj bulion i 1 litr wody, całość wymieszaj i na wolnej mocy palnika gotuj co jakiś czas mieszając.
KROK 3:
Gdy ryż napęcznieje dodaj mrożony groszek, sok z połowy cytryny i tarty parmezan, całość wymieszać i gotuj jeszcze 5 minut.
KROK 4:
Drugi ząbek czosnku pokrój na plasterki. Na osobnej patelni rozgrzej pozostałą część oliwy, dodaj pokrojony czosnek i krewetki, smaż je około 5-7 minut.
KROK 5:
Orzechy posiekaj. Risotto przełóż na talerze, dodaj krewetki. Risotto posypać posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Możesz udekorować limonką.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 597 kcal, czyli 30,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 20,8 g |
Tłuszcz | 7,23 g |
Węglowodany przyswajalne | 107 g |
Błonnik pokarmowy | 7,35 g |
każda porcja to: 1/4 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
16.9% | 11% | 72.1% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Parmezan, twardy ser podpuszczkowy, najczęściej wykorzystywany w kuchni włoskiej. To bogactwo wapnia, cynku i jodu ale również sodu. Parmezan ze względu na swoje walory smakowe idealnie nadaje się jako dodatek do makaronów. Z uwagi na duży udział sodu w parmezanie, szczególną ostrożność w jego spożyciu powinny zachować osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym.
- To danie do lekkich i niskoenergetycznych nie należy, w porcji mamy również sporą porcję węglowodanów, dlatego nie będzie to najlepsza opcja dla osób chorujących na zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Jednak bez obaw osoby z cukrzycą również mogą skosztować tego wykwintnego dania, stosując się do poniższych wskazówek:
- Po pierwsze przed risotto zjedz solidną porcję świeżych warzyw, taki zabieg spowoduje, że żołądek będzie już po części wypełniony przez co zjesz mniejszą porcję risotto.
- Po drugie przed risotto zjedz solidną porcję warzyw, dzięki czemu błonnik w nich zawarty ograniczy wchłanianie węglowodanów.
- Po trzecie możesz wymienić na ryż brązowy jednak danie straci swoją kleistość ale będzie równie smaczny.