Pulpeciki w kremowym sosie z pieczarkami,
szpinakiem i rozmarynem
porcje: 4
kalorie: 356
opis
Delikatnie mięso mielone, kremowy sos śmietanowy, pieczarki i aromatyczny rozmaryn rewelacyjnie komponują się z kaszą gryczaną, ryżem czy makaronem. Dodatek ulubionej surówki lub kiszonych ogórków sprawi, że biesiadnicy odejdą od stołu zdrowo najedzeni. Wypróbuj koniecznie to aromatyczne danie.
składniki
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 60 g bułki tartej
- 50 g cebuli
- 1 jajko (rozmiar L)
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 200 g serka śmietankowego chudego
- 1 gałązka rozmarynu
- słodka papryka
- 1 garść szpinaku
- pieprz czarny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo do podania:
- natka pietruszki
- kasza gryczana
- surówka
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Czosnek zmiażdż, połowę porcji cebuli posiekaj w drobną kostkę. Mięso wymieszaj z ząbkiem czosnku, cebulą, 1/2 łyżeczką soli, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodaj bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie połącz i uformuj małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
KROK 2:
Pieczarki pokrój na plasterki, drugi ząbek również zmiażdż, a pozostałą cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pulpeciki z każdej strony na złoty kolor.
KROK 3:
Gdy pulpeciki będą już ładnie rumiane, dodaj pozostałą cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki, całość skrop sokiem z cytryny, przesmaż krótko, następnie wlej szklankę wody, szpinak, dodaj gałązkę rozmarynu i gotuj około 15 minut.
KROK 4:
Na koniec dodaj porcjami serek twarożkowy, całość dopraw szczyptą soli, pieprzem i słodką papryką.
KROK 5:
Pulpeciki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 356 kcal, czyli 17,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 33,8 g |
Tłuszcz | 18,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 15,3 g |
Błonnik pokarmowy | 4,2 g |
każda porcja to: 1/4 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
38% | 46% | 16% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Do zabielania zup, sosów oraz dań idealnie sprawdza się chudy serek śmietankowy, ma on równie delikatny, śmietankowy smak i 3 razy mniej tłuszczu niż tradycyjna śmietana, którą zazwyczaj wykorzystywana jest w kuchni. Dzięki zastosowaniu tego triku w daniu (4 porcjach) ograniczyliśmy aż o 250 kcal.
- Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego też produkty im więcej mają go w swoim składzie tym charakteryzują się wyższą smakowitością. Należy jednak pamiętać, że mimo tego, że jest on nam potrzebny to jest najbardziej kaloryczny i spożywany w nadmiarze może prowadzić do niekontrolowanego wzrostu masy ciała oraz chorób metabolicznych, dlatego czasami warto wybrać produkty odtłuszczone do swoich dań, jeśli sprawdzą się one równie dobrze co pełnotłuste.
- Jeśli w swojej diecie powinieneś ograniczyć tłuszcze zwierzęce śmiało wykorzystuj chude serki i twarożki do zabielania dań, posiłki będą równie smaczne jak przy użyciu tradycyjnej śmietany.