Pełnoziarniste tagliatelle z cukinią,

pomidorkami koktajlowymi i burratą

fot. Patrycja Kulczycka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 490

udostępnij

opis

Unikasz makaronu ze względu na jego wysoką kaloryczność? Od dziś już nie musisz! Wybierając ten pełnoziarnisty, dostarczysz sobie więcej błonnika, a dodając do dania sporą ilość warzyw, przy niewielkim nakładzie czasu i pracy możesz przygotować naprawdę odżywcze danie nie rezygnując z niczego. Jeśli nie wierzysz, że makaron może mieć swoje lżejsze oblicze, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Pełnoziarniste wstążki makaronu, niskokaloryczna cukinia, pomidorki i delikatna burrata - brzmi jak wakacyjna podróż do Włoch.

składniki

  • 140 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 150 g cukinii
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 125 g mozzarelli burrata
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 50 g cebuli
  • 5g czosnku (1 ząbek)
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej

Dodatkowo do podania:

  • bazylia

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Cebulę posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w półksiężyce, a pomidorki na połówki.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulkę i krótko przesmaż. Następnie dodaj starty czosnek, pokrojoną cukinię, pomidorki. Całość wymieszaj i podduś przez 3 minuty.

KROK 3:

Do warzyw na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, suchy makaron, wlej szklankę wody, patelnię przykryj pokrywką i gotuj od czasu do czasu mieszając. (Gdyby makaron bardzo chłoną płyn, można dodać jeszcze trochę wody.)

KROK 4:

Gdy makaron będzie już al dente, całość dopraw szczyptą soli, pieprzem, 1 łyżeczką suszonej bazylii, dodaj kilka listków świeżej bazylii. Makaron przełóż na talerz, dodaj mozzarellę i udekoruj bazylią.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 490 kcal, czyli 24,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 18,6 g
Tłuszcz 21,2 g
Węglowodany przyswajalne 60,8 g
Błonnik pokarmowy 6,7 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

15% 39% 54%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Jeśli borykasz się z cukrzycą lub insulinoopornością wcale nie musisz rezygnować z dań z makaronem. Tradycyjny pszenny makaron możesz wymienić na ten pełnoziarnisty lub ze strączków. Ma on wówczas większą ilość błonnika i białka.
  • Jeśli nie posiadasz burraty z powodzeniem możesz wykorzystać zwykłą mozzarellę i dodać ją jeszcze podczas gotowania makaronu.
  • Makaron ma dosyć niski indeks sytości i sporą kaloryczność w porównaniu na przykład z ziemniakami. Tradycyjnie w kuchni włoskiej to on przeważa w daniu, sos jest jedynie dodatkiem. Jednak jeśli nie chcesz rezygnować z potraw z makaronem zmień nieco proporcje i dodaj do dania niskoenergetyczne warzywa, takie jak cukinia czy pomidorki.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.