Pełnoziarniste tagliatelle z cukinią,
pomidorkami koktajlowymi i burratą
porcje: 2
kalorie: 490
opis
Unikasz makaronu ze względu na jego wysoką kaloryczność? Od dziś już nie musisz! Wybierając ten pełnoziarnisty, dostarczysz sobie więcej błonnika, a dodając do dania sporą ilość warzyw, przy niewielkim nakładzie czasu i pracy możesz przygotować naprawdę odżywcze danie nie rezygnując z niczego. Jeśli nie wierzysz, że makaron może mieć swoje lżejsze oblicze, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Pełnoziarniste wstążki makaronu, niskokaloryczna cukinia, pomidorki i delikatna burrata - brzmi jak wakacyjna podróż do Włoch.
składniki
- 140 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- 150 g cukinii
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 125 g mozzarelli burrata
- 10 g oliwy z oliwek
- 50 g cebuli
- 5g czosnku (1 ząbek)
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
Dodatkowo do podania:
- bazylia
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Cebulę posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w półksiężyce, a pomidorki na połówki.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulkę i krótko przesmaż. Następnie dodaj starty czosnek, pokrojoną cukinię, pomidorki. Całość wymieszaj i podduś przez 3 minuty.
KROK 3:
Do warzyw na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, suchy makaron, wlej szklankę wody, patelnię przykryj pokrywką i gotuj od czasu do czasu mieszając. (Gdyby makaron bardzo chłoną płyn, można dodać jeszcze trochę wody.)
KROK 4:
Gdy makaron będzie już al dente, całość dopraw szczyptą soli, pieprzem, 1 łyżeczką suszonej bazylii, dodaj kilka listków świeżej bazylii. Makaron przełóż na talerz, dodaj mozzarellę i udekoruj bazylią.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 490 kcal, czyli 24,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 18,6 g |
Tłuszcz | 21,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 60,8 g |
Błonnik pokarmowy | 6,7 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
15% | 39% | 54% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Jeśli borykasz się z cukrzycą lub insulinoopornością wcale nie musisz rezygnować z dań z makaronem. Tradycyjny pszenny makaron możesz wymienić na ten pełnoziarnisty lub ze strączków. Ma on wówczas większą ilość błonnika i białka.
- Jeśli nie posiadasz burraty z powodzeniem możesz wykorzystać zwykłą mozzarellę i dodać ją jeszcze podczas gotowania makaronu.
- Makaron ma dosyć niski indeks sytości i sporą kaloryczność w porównaniu na przykład z ziemniakami. Tradycyjnie w kuchni włoskiej to on przeważa w daniu, sos jest jedynie dodatkiem. Jednak jeśli nie chcesz rezygnować z potraw z makaronem zmień nieco proporcje i dodaj do dania niskoenergetyczne warzywa, takie jak cukinia czy pomidorki.