Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Pełnoziarniste tagliatelle z cukinią,
https://mlecznakuchnia.pl/pelnoziarniste-tagliatelle-z-cukinia/

Pełnoziarniste tagliatelle z cukinią,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Unikasz makaronu ze względu na jego wysoką kaloryczność? Od dziś już nie musisz! Wybierając ten pełnoziarnisty, dostarczysz sobie więcej błonnika, a dodając do dania sporą ilość warzyw, przy niewielkim nakładzie czasu i pracy możesz przygotować naprawdę odżywcze danie nie rezygnując z niczego. Jeśli nie wierzysz, że makaron może mieć swoje lżejsze oblicze, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Pełnoziarniste wstążki makaronu, niskokaloryczna cukinia, pomidorki i delikatna burrata - brzmi jak wakacyjna podróż do Włoch.

porada dietetyka:

KROK 1:

Cebulę posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w półksiężyce, a pomidorki na połówki.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulkę i krótko przesmaż. Następnie dodaj starty czosnek, pokrojoną cukinię, pomidorki. Całość wymieszaj i podduś przez 3 minuty.

KROK 3:

Do warzyw na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, suchy makaron, wlej szklankę wody, patelnię przykryj pokrywką i gotuj od czasu do czasu mieszając. (Gdyby makaron bardzo chłoną płyn, można dodać jeszcze trochę wody.)

KROK 4:

Gdy makaron będzie już al dente, całość dopraw szczyptą soli, pieprzem, 1 łyżeczką suszonej bazylii, dodaj kilka listków świeżej bazylii. Makaron przełóż na talerz, dodaj mozzarellę i udekoruj bazylią.