Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Pełnoziarniste tagliatelle z cukinią, https://mlecznakuchnia.pl/pelnoziarniste-tagliatelle-z-cukinia/ |
KROK 1:
Cebulę posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w półksiężyce, a pomidorki na połówki.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulkę i krótko przesmaż. Następnie dodaj starty czosnek, pokrojoną cukinię, pomidorki. Całość wymieszaj i podduś przez 3 minuty.
KROK 3:
Do warzyw na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, suchy makaron, wlej szklankę wody, patelnię przykryj pokrywką i gotuj od czasu do czasu mieszając. (Gdyby makaron bardzo chłoną płyn, można dodać jeszcze trochę wody.)
KROK 4:
Gdy makaron będzie już al dente, całość dopraw szczyptą soli, pieprzem, 1 łyżeczką suszonej bazylii, dodaj kilka listków świeżej bazylii. Makaron przełóż na talerz, dodaj mozzarellę i udekoruj bazylią.