Szparagowe spaghetti z parmezanem i
cytrynową nutą
porcje: 1
kalorie: 458
opis
Szukasz pomysłu na sycący, aromatyczny obiad we włoskim stylu? Świetnie trafiłeś. Wykorzystaj bogactwo zielonych szparagów w połączeniu z delikatnym, cytrynowym sosem i ostrym parmezanem. To danie skradnie serce ulubieńców włoskiej kuchni.
składniki
- 60 g makaronu spaghetti
- 200 g zielonych szparagów
- 25 g tartego parmezanu
- 10 g oliwy z oliwek
- 30 g czerwonej cebuli
- 1/2 cytryny
- 5 g czosnku (1 ząbek)
- 1 łyżka bulionu warzywnego w słoiczku
Dodatkowo do podania:
- pomidorki koktajlowe
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Szparagi dokładnie przepłukaj pod bieżącą wodą, następnie od szparagów odłam zdrewniałe końce, pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej oliwę, następnie wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, podsmaż całość, dodaj bulion, wlej ½ szklanki wody, dodaj pokrojone szparagi i suchy makaron. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 3:
Gdy makaron będzie sprężysty, wciśnij sok z połowy cytryny, zamieszaj.
KROK 4:
Na koniec dodaj starty parmezan, całość dokładnie wymieszaj.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 458 kcal, czyli 22,90% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 19,6 g |
Tłuszcz | 19,1 g |
Węglowodany przyswajalne | 57,0 g |
Błonnik pokarmowy | 4,2 g |
każda porcja to: 1/1 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
17.1% | 37.5% | 45.4% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Szparagi to bogactwo witamin, szczególnie witaminy K i kwasu foliowego oraz witaminy C i A. Te witaminy korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, dlatego warto w tym czasie wykorzystywać ich zasobność we własnej kuchni.
- Parmezan, twardy ser podpuszczkowy, najczęściej wykorzystywany w kuchni włoskiej. To bogactwo wapnia, cynku i jodu ale również sodu. Parmezan ze względu na swoje walory smakowe idealnie nadaje się jako dodatek do makaronów. Z uwagi na duży udział sodu w parmezanie, szczególną ostrożność w jego spożyciu powinny zachować osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym.