Paprykowa szakszuka z serem feta,
czerwoną papryką i czarnuszką
porcje: 1
kalorie: 331
opis
Jeśli szukasz wytrawnego dania z nutą orientu to szakszuka jest właśnie dla Ciebie. Szakszuka, danie z Bliskiego Wschodu, które łączy smak soczystych pomidorów, cebuli, papryki z aromatycznym kuminem i płynnym żółtkiem. Sycący i smaczny posiłek, do którego można dodać ulubione dodatki i tworzyć niepowtarzalne wersje śniadania czy kolacji dla całej rodziny.
składniki
- 200 g pomidorów z puszki lub świeże
- 2 jajka (rozmiar L)
- 100 g czerwonej papryki
- 40 g cebuli
- 5 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
- 25 g sera fety
- 5 g czosnku (1 ząbek)
- 3 g kuminu (1/2 łyżeczki)
- szczypta soli
- 3 g słodkiej papryki (1/2 łyżeczki)
Dodatkowo do podania:
- natka pietruszki lub kolendra
- szczypiorek
- nasiona czarnuszki
przygotowanie krok po kroku
KROK 1
Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę, a paprykę pokrój w słupki.
KROK 2
Na patelni rozgrzej olej, następnie podduś posiekaną cebulę, czosnek, dodaj paprykę, całość podsmaż przez około 3 minuty.
KROK 3
Następnie na patelnię wlej pomidory z puszki lub dodaj pokrojone świeże pomidory, dopraw szczyptą soli, pieprzem, papryką i kuminem, wymieszaj całość i podduś pod przykryciem jeszcze 7 minut.
KROK 4
Na koniec wbij jajka na pomidory, patelnię przykryj i duś na wolnym ogniu do czasu, aż białko będzie ścięte. Przed podaniem posyp natką pietruszki, kolendrą, pokruszoną fetą i nasionami czarnuszki.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 331 kcal czyli 16,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 21,8 g |
Tłuszcz | 20,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 18,7 g |
Błonnik pokarmowy | 4,4 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
26.3% | 56.3% | 17.4% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Jeśli lubisz bardziej ścięte żółtko możesz przeciągnąć duszenie szakszuki pod przykryciem po wbiciu jajek.
- Szakszukę możesz podawać z dowolnymi dodatkami tj. oliwki, kapary czy szparagi.
- Szakszuka to propozycja dania typowo białkowo-tłuszczowego, dodaj do niego ulubione grzanki z pieczywa by dopełnić posiłek o źródło węglowodanów.
- Szakszukę możesz przygotować nie tylko na śniadanie, danie to rewelacyjnie sprawdzi się jako ekspresowy obiad lub kolacja.
- Wbijając więcej jajek i podwajając porcję pomidorów możesz przygotować danie dla całej rodziny.