Słodkie kopytka z twarogu i batatów,
ze skyrem i owocami leśnymi
porcje: 2
kalorie: 535
opis
Smak dzieciństwa, smak babcinego obiadu, starannie ulepione z masełkiem i cukrem lub na słono, z gulaszem – kopytka, tym razem w trochę innej wersji, bez tradycyjnych ziemniaków, ze słodkimi batatami. Piękny, delikatnie pomarańczowy kolor zawdzięczamy właśnie dodatkowi batatów, dzięki czemu danie jest nie tylko smaczne, ale również apetycznie wygląda.
składniki
- 250 g chudego twarodgu
- 200 g batatów
- 20 g erytrolu lub cukru (2 łyżeczki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 120 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 100 g owoców świeżych lub mrożonych
- 75 g skyru naturalnego
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz, pokrój i ugotuj w wodzie lub na parze. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
Krok 2
Po wystudzeniu bataty zmiksuj na puree, następnie dodaj jajko, twaróg, erytrol, sok z cytryny, szczyptę soli i wszystko razem wymieszaj. Do masy dodaj mąkę z ciecierzycy i stopniowo dodawaj mąkę orkiszową, jednocześnie ugniatając ciasto w dłoniach lub w robocie kuchennym. Uwaga! Mąkę dodawaj stopniowo, w zależności od tego jak wilgotny jest twaróg, ciasto może różnie się kleić.
Krok 3
Posyp stolnicę delikatnie mąką, nadal ugniatając ciasto (powinno być już jednolite i nie kleić się do dłoni), odrywaj części ciasta i formuj na stolnicy rulony. Pokrój ciasto na skos w mniej więcej równe kopytka.
Krok 4
Do garnka wlej wodę, posól ją delikatnie i doprowadź do wrzenia. Następnie wkładaj porcjami kopytka, gotuj do wypłynięcia.
Krok 5
Kopytka ułóż na talerzu, podaj ze skyrem i owocami. Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je w rondelku lub na patelni w 3 łyżkach wody.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 535 kcal czyli 26,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 23 g |
Tłuszcz | 6,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 98,5 g |
Błonnik pokarmowy | 6,9 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
17.6% | 11.3% | 71.1% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Dodatek twarogu do ciasta na kopytka, zwiększa wartość odżywczą posiłku, dzięki temu pozwala zwiększyć ilość białka i zoptymalizować wahania glikemii poposiłkowej.
- Zamiana cukru na erytrol obniży kaloryczność dania, ilość dodana do przepisu nie jest znacząca, dlatego można użyć zwykłego cukru.
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
- Bataty, słodkie ziemniaki, są warzywem korzeniowym pochodzącym z Ameryki Południowej i Środkowej. Nasycenie ich barwy zależy od odmiany, zazwyczaj dostępne są w kolorze pomarańczowym, ale mogą być również mocno czerwone. Bataty dostarczają 84 kcal w 100 g produktu, które dostarczają około 20 g węglowodanów, w tym 3 g błonnika pokarmowego. Są produktem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego osoby chorujące na cukrzycę i z insulinoopornością powinny je zjadać w niewielkich ilościach lub w obecności produktów, które będą niwelowały poposiłkowe wahania glikemii.