Sałatka z grillowanym serem halloumi,

nektarynką i sosem orzechowym

fot. Patrycja Kulczycka
4.8
(4)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 10 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 387

udostępnij

opis

Cypryjski przysmak, dodatek do sałatek czy dań głównych - ser halloumi. Pozyskiwany z mleka owczego lub mieszanki mleka: koziego i krowiego, zazwyczaj z nutą mięty lub ziół, najlepiej smakuje grillowany czy smażony. Ser halloumi idealnie sprawdzi się w połączeniu świeżych warzyw z dodatkiem sezonowych owoców, w tym przypadku z soczystą nektarynką i sosem orzechowo-żurawinowym. Tego połączenia po prostu trzeba spróbować.

składniki

  • 50 g sera halloumi
  • 100 g nektarynki (1 mała sztuka)
  • 50 g świeżego ogórka
  • 10 g masła orzechowego
  • 2 garści rukoli
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 5 g miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 10 g żurawiny suszonej lub w słoiczku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • 1 łyżeczka sezamu

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową). Ser halloumi pokrój na plasterki, następnie ułóż plasterki sera na patelni i grilluj na złoty kolor.

Krok 2

Ogórka pokrój w półksiężyce, nektarynkę na plasterki. Na talerzu ułóż rukolę, dodaj ogórka, nektarynkę i wymieszaj.

Krok 3

Do masła orzechowego dodaj sos sojowy, zimną wodę, oliwę, sok z cytryny, miód i żurawinę, wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Krok 4

Sałatkę polej sosem, na wierzch ułóż plastry grillowanego sera, posyp sezamem. Możesz podać z grzankami z pieczywa.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 387 kcal czyli 19,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 14,8
Tłuszcz 27,7
Węglowodany przyswajalne 19
Błonnik pokarmowy 1,7

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

15.3% 64.4% 20.3%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Tradycyjny, oryginalny ser halloumi wytwarzany jest wyłącznie na Cyprze, ale spotkać go też można m. in. w Grecji. Ser ten można porównać do rodzimego góralskiego oscypka lub włoskiej mozzarelli. W 100g tego sera zawarte jest aż 25 g tłuszczu, dlatego warto zwrócić uwagę na ilość spożywanego sera w jednej porcji.
  • Silnym alergenem tej sałatki jest masło orzechowe i sezam, nie będzie to odpowiednia propozycja dla osób wykazujących się alergią na te produkty. Dla tych osób sos do sałatki można zastąpić tradycyjnym sosem winegret lub sosem żurawinowym. Sezam natomiast można zastąpić innymi nasionami, np. słonecznika, pestkami dyni czy orzechami.
  • Miód to substancja słodząca, składająca się z glukozy i fruktozy i choć jej wartość odżywcza jest wyższa oraz posiada właściwości bakteriobójcze i antybiotyczne to wpływa na poziom cukru we krwi. Z dużą ostrożnością do miodu powinny podchodzić osoby z cukrzycą i insulinoopornością oraz te w procesie redukcji masy ciała. Miód pomimo wszystkich swoich atutów i prozdrowotnych właściwości jest produktem wysokoenergetycznym, jedna łyżeczka miodu to ok. 40 kcal.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 4

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.