Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Sałatka z grillowanym serem halloumi,
https://mlecznakuchnia.pl/salatka-z-grillowanym-serem-halloumi/

Sałatka z grillowanym serem halloumi,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

krótki opis:

Cypryjski przysmak, dodatek do sałatek czy dań głównych - ser halloumi. Pozyskiwany z mleka owczego lub mieszanki mleka: koziego i krowiego, zazwyczaj z nutą mięty lub ziół, najlepiej smakuje grillowany czy smażony. Ser halloumi idealnie sprawdzi się w połączeniu świeżych warzyw z dodatkiem sezonowych owoców, w tym przypadku z soczystą nektarynką i sosem orzechowo-żurawinowym. Tego połączenia po prostu trzeba spróbować.

porada dietetyka:

Krok 1

Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową). Ser halloumi pokrój na plasterki, następnie ułóż plasterki sera na patelni i grilluj na złoty kolor.

Krok 2

Ogórka pokrój w półksiężyce, nektarynkę na plasterki. Na talerzu ułóż rukolę, dodaj ogórka, nektarynkę i wymieszaj.

Krok 3

Do masła orzechowego dodaj sos sojowy, zimną wodę, oliwę, sok z cytryny, miód i żurawinę, wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Krok 4

Sałatkę polej sosem, na wierzch ułóż plastry grillowanego sera, posyp sezamem. Możesz podać z grzankami z pieczywa.