Makaron ze szpinakiem
z serem pleśniowym i granatem
porcje: 2
kalorie: 421.5
opis
Przysmak Papaja nie każdemu odpowiada, jednak te zielone liście to bogactwo witamin i żelaza, warto go włączyć do swojego menu. Szybki makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym sprawdzi się dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Nasiona granatu nie tylko dodadzą sznytu, ale także przełamią smak pleśniowego sera i zielonego szpinaku.
składniki
- 150 g pełnoziarnistego makaronu (najlepiej świderki)
- 80 g sera camembert light
- 50 g cebuli
- 180 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo do podania
- posiekana natka pietruszki
- nasiona granatu
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
Na teflonowej patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj starty czosnek, posiekaną cebulkę i kostki mrożonego szpinaku, całość podlej 3 łyżkami wody, patelnię przykryj, duś wszystko około 5 minut, do czasu całkowitego rozmrożenia szpinaku, Co jakiś czas przemieszaj składniki.
Krok 3
Zawartość patelni dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Następnie dodaj pokruszony ser camembert, mieszaj do czasu połączenia składników.
Krok 4
Ugotowany makaron wymieszaj ze szpinakiem, przełóż na talerze, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, nasiona granatu i posiekaną natkę pietruszki.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 421,5 kcal czyli 21,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 19,35 g |
Tłuszcz | 11,3 g |
Węglowodany przyswajalne | 62,7g |
Błonnik pokarmowy | 11,5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
18.4% | 24.1% | 57.5% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Makaron pełnoziarnisty możesz wymienić na makaron pszenny lub z mąki durum 100% lub makaron ze strączków. Jednak należy wiedzieć, że makaron pełnoziarnisty będzie zawierał więcej błonnika, dzięki czemu uzyskasz będzie sycił na dłużej.
- Ser camembert light zawiera 12 g tłuszczu w 100 g produktu i 197 kcal natomiast ser camembert pełnotłusty w 100 g produktu zawiera 357 kcal i aż 32 g tłuszczu. Dodając odtłuszczony ser pleśniowy ograniczymy ilość kalorii w daniu.