Ekspresowy makaron w kremowym sosie pomidorowym
z ciecierzycą i serem cheddar
porcje: 1
kalorie: 460
opis
Są takie dni, kiedy czas leci jak szalony i wtedy przychodzi mały głód. Sięgnięcie po telefon i zamówienie obiadu zwykle trwa około 30 minut, a to danie przygotujesz, a właściwie zrobi się same, w mniej niż 15 minut. Zdrowy, sycący, a przede wszystkim smaczny makaron w kremowym sosie z ciecierzycą i parmezanem, czy to połączenie nie brzmi fantastycznie?
składniki
- 50 g pełnoziarnistego makaronu najlepiej spaghetti
- 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)
- 200 g pomidorów z puszki
- 80 g ciecierzycy z puszki
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 15 g tartego sera cheddar
Dodatkowo do podania
- 100 g pomidorków koktajlowych
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek obierz i zetrzyj na tarce.
Krok 2
Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulkę, tarty czosnek, wszystkie przyprawy, wsyp suchy makaron, wlej szklankę wody i dodaj pomidory, całość zamieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na palniku o niewielkiej mocy przez około 10 minut. Po tym czasie danie zamieszaj, dodaj połowę sera cheddar i ponownie wymieszaj.
Krok 3
Na koniec do makaronu dodaj ciecierzycę, danie posyp startym cheddarem i udekoruj pomidorkami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 460 kcal czyli 23% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 17,6 g |
Tłuszcz | 17,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 48,2 g |
Błonnik pokarmowy | 14 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
15.3% | 34% | 50.7% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Makaron pełnoziarnisty możesz wymienić na makaron pszenny lub z mąki durum 100% lub makaron ze strączków. Jednak należy wiedzieć, że makaron pełnoziarnisty będzie zawierał więcej błonnika, dzięki czemu uzyskasz będzie sycił na dłużej.
- W posiłkach bez mięsa należy zadbać o podaż białka, tutaj z pomocą przychodzą strączki, które są źródłem wartościowego białka. Dla uzyskania posiłku bardziej zasobnego w białko można wykorzystać makarony ze strączków.
- Wykorzystanie ciecierzycy ze słoika lub z puszki pozwoli na skrócenie czasu przygotowania obiadu, gdyż nie wymaga ona moczenia i gotowania suchych ziaren. Konserwowane strączki mają długi termin przydatności do spożycia, są produktem łatwo dostępnym i zapewne znajdują się w każdej domowej spiżarni. Ponadto puszkowane nasiona roślin strączkowych są lepiej strawne.