Twarogowe placuszki
z owocami i skyrem
porcje: 1
kalorie: 397
opis
Delikatne, wysokobiałkowe placuszki z sezonowymi owocami to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Na ich przygotowanie nie potrzebujesz dużo czasu, dlatego z powodzeniem zdążysz przygotować je przed wyjściem do pracy. Jeśli podwoisz ilość składników przygotujesz posiłek dla siebie i bliskiej osoby. Możesz również spakować je do śniadaniówki swojego dziecka, smakują tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno. Takie urozmaicenie standardowych kanapek na pewno zachwyci twoją pociechę, a ty będziesz spokojna/y że dziecko zje wartościowy posiłek w szkole.
składniki
- 100 g chudego twarogu
- 1 jajko (rozmiar L)
- 15 g mąka orkiszowa pełnoziarnista (1,5 łyżki)
- 15 g erytrolu (1,5 łyżki) lub 25 g cukru
- proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
- 5 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
Dodatkowo do podania:
- 75 g skyru naturalnego (1/2 opakowania)
- 100 g sezonowych owoców lub owoców mrożonych
- 5 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg ugnieć widelcem lub zmiksuj blenderem z jajkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia i mąką na jednolitą masę.
Krok 2
Patelnię posmaruj delikatnie olejem, rozgrzej na średniej mocy palniku.
Krok 3
Przygotowane ciasto nakładaj porcjami na patelnię i smaż małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
Krok 4
Placuszki ułóż na talerzu, podaj ze skyrem, ulubionymi, sezonowymi owocami i posyp tartą gorzką czekoladą.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 397 kcal czyli 20% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 28,2 g |
Tłuszcz | 13,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 43,5 g |
Błonnik pokarmowy | 2,5 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
28.1% | 30.8% | 41.1% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
- Zamiast erytrolu (erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
- Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej i potrzebujesz większej ilości białka z powodzeniem możesz zastąpić mąkę orkiszową mąką z ciecierzycy, nada ona lekko orzechowego smaku.
- Placuszki możesz podawać z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi, dzięki czemu o każdej porze roku placuszki zyskają nowego charakteru. W zimowe, leniwe poranki rewelacyjnie sprawdzi się dodatek cynamonu i/lub kardamonu do ciasta, dzięki czemu twoje placuszki nabiorą korzennego posmaku, na wierzch natomiast możesz wówczas dodać tarte jabłko lub pomarańczę.
- Potrzebujesz bardziej energetycznego śniadania, jednak nie chcesz by było ono bardziej obfite? Dodaj do placuszków masło orzechowe, wystarczy łyżeczka (10g) by podnieść energetyczność placuszków o 70 kcal.