Kremowa zupa dyniowa
z imbirem i kurkumą
porcje: 4
kalorie: 168
opis
Jesienna królowa, która nadaje się niemal do wszystkiego. Można z niej przygotować placuszki, ciasto, dodać do sałatki i makaronu. Bogactwo witaminy A, C i potasu. I choć kojarzy nam się raczej z maskaradą z końca października to rewelacyjnie sprawdzi się jako składnik sycącej i aromatycznej zupy. Jej lekko słodki smak przełamany kwaśnym jogurtem to istna eksplozja smaków. Tego połączenia musisz koniecznie spróbować.
składniki
- 600 g dyni (gramatura po obraniu)
- 100 g ziemniaków
- 100 g śmietanki słodkiej 12% tłuszczu
- 10 g oleju rzepakowego (1 łyżka)
- 100 g cebuli
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo do podania:
- 50 g jogurtu naturalnego
- 20 g nasion granatu (1,5 łyżki)
- 5 g pestek dyni
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, wymierz pestki i pokrój ją w kostkę. Ziemniaki również obierz i pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę.
Krok 2
W rondelku z grubym dnem podduś pokrojoną cebulkę, następnie dodaj starty ząbek czosnku, pokrojoną dynię i ziemniaki, następnie całość zalej szklanką wody i bulionem, garnek przykryj i gotuj warzywa do miękkości.
Krok 3
Gdy warzywa będą miękkie dodaj starty imbir, kurkumę, szczyptę soli, sok z cytryny, całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 4
Do zupy dodaj słodką śmietankę, całość zmiksuj na krem.
Krok 5
Gotową zupę przelej do miseczek, dodaj na wierzch kleks z jogurtu, pestki dyni i nasiona granatu.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 168 kcal czyli 8,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 9,8 g |
Tłuszcz | 4,1 g |
Węglowodany przyswajalne | 19 g |
Błonnik pokarmowy | 5 g |
każda porcja to: 1/4 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
23.3% | 22.1% | 54.6% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Dynia jest problematyczna podczas obierania z uwagi na swoją strukturę. Jeśli masz więcej czasu, możesz pokroić dynię na kawałki, wyjąć pestki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia. Piecz dynię w 180 st. C przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij ją i przestudź. Po przestudzeniu dynię łatwiej będzie obierać. Nadmiar dyni możesz śmiało zamrozić lub zmiksować na puree i zostawić do wykorzystania np. do placuszków.
- Nie wyrzucaj pestek dyni! Pozbaw je błonek i wyłóż na papier do pieczenia, możesz wstawić je do nagrzanego i wyłączonego piekarnika lub ułóż w suszarce do owoców i warzyw i wysusz. Pestki dyni są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Pamiętaj jednak, że 100g pestek dyni to 50g tłuszczu i aż 560 kcal. Są wartościowe ale wysoko energetyczne, dlatego warto je stosować jako chrupiący dodatek do zupy czy innych dań.