Chrupiąca sałatka z mozzarellą
i dodatkiem borówek oraz rzodkiewek
porcje: 2
kalorie: 330.5
opis
W upalne dni nie zawsze jest chęć na ciepłe posiłki. W tym czasie na ratunek przychodzą sałatki, które dają nieograniczone możliwości łączenia smaków. Niezwykle smaczne, różnorodne i ekspresowe w przygotowaniu pozwolą na dostarczenie organizmowi niezbędnej porcji warzyw. Dodatek ulubionego sera sprawi, że sałatka będzie nie tylko atrakcyjnym ale również sycącym posiłkiem. Połączenie borówki i włoskiej mozzarelli burraty to istna eksplozja smaków, koniecznie wypróbuj!
składniki
- 125 g sera mozzarella burrata
- 100 g rzodkiewek
- 150 g pomidorków koktajlowych lub truskawkowych
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g zielonego ogórka
- 40 g czerwonej cebuli
- 100 g borówki amerykańskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- garść świeżej bazylii
- mix sałat dowolna ilość
Dodatkowo do podania:
- 5 g orzeszków pinii lub nasion słonecznika
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa dokładnie umyj. Pomidorki przekrój na pół, ogórka obierz i pokrój w półksiężyce. Rzodkiewkę pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
Krok 2
Bazylię dokładniej posiekaj lub zmiksuj w blenderze, następnie wymieszaj z oliwą, łyżką zimnej wody, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzem.
Krok 3
W miseczce ułóż dowolną ilość mixu sałat lub ulubionej sałaty (najlepiej około 2 garstki), dodaj pokrojone warzywa, umytą borówkę, piórka cebuli, sałatkę polej dressingiem i posyp orzeszkami lub nasionami słonecznika. Na wierzch ułóż porcję burraty. Sałatkę możeż podać z grzanką pełnoziarnistego pieczywa.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 330,5 kcal czyli 16,5 % energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 8,4 g |
Tłuszcz | 26,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 17,5 g |
Błonnik pokarmowy | 12,5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
10.2% | 72.2% | 17.6% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Burrata to świeży włoski ser podpuszczkowy z mleka krowiego z aksamitnym serkiem straciatella w środku. Ser ten wywodzi się z Apulii, charakteryzuje się wyjątkową świeżością, z krótkim terminem przydatności do spożycia. Smak i delikatność zachwyca, ale osoby będące w procesie redukcji nie powinny sięgać po ten ser zbyt często. Oprócz charakterystycznego smaku burrata zawiera znaczną ilość tłuszczu, bo aż 23 g w 100 g produktu. Jeśli zależy tobie na ograniczeniu znacznej ilości kalorii a jednocześnie skosztowaniu połączenia borówki z mozzarellą możesz wybrać mozzarellę light, ma ona 8,5 g tłuszczu w 100g produktu, a dodatkowo prawie dwa razy więcej białka.
- Jeśli chcesz by sałatka nasyciła cię na dłużej, dodaj do niej grzankę ulubionego pełnoziarnistego pieczywa.