Deser z serka ricotta i białej czekolady
z dodatkiem truskawek
porcje: 2
kalorie: 290
opis
Warstwowy deser z orzeźwiających truskawek i kremowej ricotty wzbogaconej słodką białą czekoladą to przyjemność warta grzechu. Deser nie jest może bardzo dietetyczny, ale na pewno jest przepyszny i kusi atrakcyjnym wyglądem. Jednak rewelacyjny smak to nie jedyna zaleta tego dania. Deser jest też bogaty w wapń, witaminy oraz białka serwatkowe, które nasz organizm wykorzystuje m.in. do budowy i regeneracji komórek i tkanek oraz produkcji hormonów, enzymów i przeciwciał. To wartościowa i sycąca przekąska, która wprost rozpływa się w ustach.
składniki
- 200 g sera ricotta (zwykle więcej niż 3/4 niedużego opakowania)
- 35 g białej czekolady o dobrym składzie, najlepiej bez E476 i bez oleju palmowego (1/3 tabliczki)
- 10 ml mleka, do rozpuszczania czekolady (1 duża łyżka)
- 250 g świeżych truskawek (ewentualnie można zastąpić mrożonymi)
- 4 g mąki (skrobi) ziemniaczanej (płaska łyżeczka)
- 3-5 g soku z cytryny (1 łyżeczka)
- opcjonalnie: do 10 g erytrolu zmielonego na puder (2 łyżeczki)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Truskawki umyj i usuń szypułki. 2-3 sztuki zostaw do dekoracji, a resztę przełóż do rondelka i rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz opcjonalnie (jeśli truskawki są mało słodkie) także 1 lub 2 łyżeczki erytrytolu. Całość doprowadź do wrzenia i mieszając gotuj przez kilkadziesiąt sekund, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2
Czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka rozpuść w kąpieli wodnej – połam czekoladę na mniejsze kawałki i razem z mlekiem włóż do niedużej szklanej lub metalowej miseczki. Do garnka (rondelka) o średnicy mniejszej niż miska w której znalazła się czekolada, wlej trochę wody. Miseczkę z czekoladą postaw na garnku tak, by jej dno nie dotykało powierzchni wody. Garnek postaw na kuchence i podgrzewaj. Gdy woda w garnuszku się zagotuje to para wodna zacznie ogrzewać dno miseczki z czekoladą i czekolada powoli będzie się topić. Cały czas mieszaj. Gdy cała czekolada się stopi, miseczkę zdejmij z garnka i odstaw na minutę, by odrobinę ostygła. Ale tylko trochę. Uważaj, by czekolada ponownie nie stężała.
Krok 3
Ricottę przełóż do większej misy i przez około 2 minuty ubijaj mikserem, by uzyskać delikatny, dobrze napowietrzony, puszysty krem. Powoli, małymi porcjami dodaj roztopioną i przestudzoną białą czekoladę. Całość miksuj jeszcze przez chwilę, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Krok 4
Do wysokich szklanek lub pucharków deserowych nałóż najpierw cienką warstwę kremu z ricotty i białej czekolady, a następnie nałóż nieco wyższą warstwę przestudzonych truskawek. Potem znów warstwa białego kremu i ponownie warstwa truskawek. Warstwy układaj tak, by nie zmieszały się ze sobą. Deser możesz jeść od razu, ale najlepiej smakuje po mocnym schłodzeniu w lodówce. Tuż przed podaniem deser można dodatkowo udekorować świeżymi truskawkami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 290 kcal czyli 14,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 13,8 g |
Tłuszcz | 15,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 23,4 g |
Błonnik pokarmowy | 2,3 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
19% | 47.2% | 33.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Użyty w przepisie erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Wygląda jak zwykły cukier, ale jest od niego o wiele mniej kaloryczny – 100 g ma tylko około 20 kcal, podczas gdy 100 g cukru (sacharozy) to aż 400 kcal czyli 20 razy więcej! Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier – przyjmuje się, że jego siła słodząca to ok. 60-75% słodkości cukru. Erytrol ma bardzo niski indeks glikemiczny, więc jego spożycie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy i insuliny we krwi. Jest zatem zalecany nawet dla diabetyków.
- Erytrol (erytrytol) użyty w przepisie możesz oczywiście zamienić na zwykły cukier (sacharozę), ale taka zamiana podniesie indeks glikemiczny oraz kaloryczność deseru (o około 15 kcal na porcję).
- Dokładna kaloryczność i zawartość makroskładników w deserze mogą nieznacznie odbiegać od tych podanych w podsumowaniu, zależnie od użytego do przygotowania deseru sera ricotta. Sery różnych producentów różnią się od siebie zawartością tłuszczu, białka i kalorycznością.
- Ricotta w swoim składzie zawiera głownie białka serwatkowe (szczególnie albuminy i globuliny), które są łatwiej niż kazeina trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Mają też bardzo korzystny skład aminokwasowy, przez co często wykorzystywane są do produkcji odżywek białkowych stosowanych przez osoby aktywne fizycznie. W porównaniu z serkami twarogowymi serek ricotta zawiera też więcej wapnia.