Zupa krem z pora, gruszki i ziemniaka
z dodatkiem mleka i sera z niebieską pleśnią
porcje: 2
kalorie: 370
opis
Połączenie pora i słodkiej gruszki w jednej zupie, na pierwszy rzut oka wydaje się trochę dziwne. Ale jestem prawie pewna, że gdy go spróbujesz, to bardzo polubisz. Mleko wzbogaca zupę w białko, a jednocześnie dodaje jej delikatności i podkreśla lekko słodką nutę gruszki. Ten pyszny krem jest prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się jako ciepła kolacja. Zupę możesz podać bez dodatków, by zaoszczędzić trochę kalorii, ale polecam spróbować jej z dodatkiem chrupkich paluchów i niebieskiego sera pleśniowego – jego wyrazisty smak idealnie łączy się z delikatnym porowo-gruszkowym kremem.
składniki
- 350 g oczyszczonego pora (1,5 średniej sztuki, tylko biała i jasnozielona część) – 330 g do zupy + ok. 20 g do dekoracji
- 150 g obranej gruszki, koniecznie dojrzałej i słodkiej (1 średnia sztuka lub 1,5 małej)
- 150 g obranych ziemniaków (2 średnie sztuki lub 1 duży)
- 90 g obranej cebuli (1 spora sztuka)
- 450 ml wody lub wywaru warzywnego (1 i 3/4 szklanki)
- 120 ml mleka 2% tłuszczu (1/2 szklanki)
- 8 g masła (1 łyżeczka)
- 4 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 liście laurowe
- mała gałązka świeżego rozmarynu
- gałka muszkatołowa (do smaku)
- sól i biały pieprz (do smaku)
Dodatkowo do podania:
- 30 g sera z przerostem niebieskiej pleśni (np. gorgonzola lub rokpol)
- 30 g paluchów grissini lub podobnych (wybieraj takie, które na 100 g mają mniej niż 400 kcal i z jak największą ilością białka oraz błonnika)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odmierzoną porcję mleka wyjmij z lodówki, by przed dodaniem do zupy trochę się ociepliło.
Oczyszczonego z wierzchnich liści pora przekrój wzdłuż na pół i pod strumieniem bieżącej wody dokładnie oczyść z piasku i ziemi, która może znajdować się między liśćmi. Pokrój na cienkie półplasterki. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej z masłem. Dodaj pokrojonego pora oraz cebulę i na średniej mocy palnika podsmażaj je około 5-6 minut, aż cebula się zeszkli, a por wyraźnie zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu. Pod koniec smażenia wyjmij niewielką ilość pora do dekoracji.
Krok 3
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej z masłem. Dodaj pokrojonego pora oraz cebulę i na średniej mocy palnika podsmażaj je około 5-6 minut, aż cebula się zeszkli, a por wyraźnie zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu. Pod koniec smażenia wyjmij niewielką ilość pora do dekoracji.
Krok 4
Zagotuj wodę lub wywar warzywny. Pokrojoną gruszkę dodaj do garnka z warzywami i przez 2-3 minuty podsmażaj razem, często mieszając. Wydłuż trochę ten czas, jeśli gruszka była bardzo twarda.
Krok 5
Do garnka dodaj pokrojony czosnek, liście laurowe oraz ziemniaki. Smaż razem przez minutę, a następnie całość zalej wrzącą wodą (lub wywarem warzywnym), posól i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Do czasu, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Im większe kawałki ziemniaków, tym dłużej będą się gotowały. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone listki świeżego rozmarynu.
Krok 6
Garnek z zupą zdejmij z kuchenki. Wyjmij z zupy liście laurowe i całość dokładnie zmiksuj ręcznym blenderem tak, by powstał krem o jednolitej, gładkiej konsystencji.
Odmierzoną ilość mleka przed dodaniem do zupy zahartuj tzn. wlej do większego kubka lub naczynia i powoli dolewaj do niego kilka łyżek gorącej zupy, mieszając energicznie. Zawartość kubka przelej z powrotem do garnka z zupą, cały czas delikatnie mieszając. Jeśli uznasz, że zupa ma zbyt gęstą konsystencję możesz dodać jeszcze trochę wody, tak by uzyskać idealną gęstość. Zupę dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Garnek ponownie postaw na kuchence, doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty.
Krok 7
Gorącą zupę nałóż na talerze. Udekoruj odłożonymi wcześniej kawałkami smażonego pora oraz pokrojonym na małe kawałki niebieskim serem pleśniowym. Podawaj z paluchami (1-2 paluchy na porcję zupy).
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 370 kcal czyli 18,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 13,6 g |
Tłuszcz | 13,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 44,9 g |
Błonnik pokarmowy | 8,6 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
14.7% | 32.1% | 53.2% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Porcja zupy bez dodatków (ser pleśniowy i paluchy) jest lekkostrawna i ma tylko 260 kcal. Ze spokojem mogą więc jeść ją nawet osoby odchudzające się. Jeśli możesz wybrać tylko jeden dodatek to bez zastanowienia wybierz ser pleśniowy – pasuje nie tylko smakiem, ale także wzbogaca zupę w białko, wapń i witaminę A.
- Dodatek ziemniaka znacząco poprawia konsystencję zupy. Sprawia, że jest gęstsza, gładsza i wyjątkowo kremowa. Do zup kremów najlepiej wybierać ziemniaki o wyższej zawartości skrobi. W sprzedaży oznacza się je jako typ kulinarny C (czyli ziemniaki mączyste) lub ewentualnie BC. Ziemniaki tych typów po ugotowaniu są bardziej sypkie, wręcz rozsypujące się, co bardzo korzystnie wpływa na konsystencję zup kremów.
- Najlepszy smak zupy uzyskasz jeśli gruszka, którą do niej dodasz będzie dobrze dojrzała, słodka i soczysta. Jeśli będzie zbyt twarda, lub co gorsza kwaśna, to smak zupy będzie daleki od ideału.