Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Zupa krem z pora, gruszki i ziemniaka
https://mlecznakuchnia.pl/zupa-krem-z-pora-gruszki-i-ziemniaka/

Zupa krem z pora, gruszki i ziemniaka

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Połączenie pora i słodkiej gruszki w jednej zupie, na pierwszy rzut oka wydaje się trochę dziwne. Ale jestem prawie pewna, że gdy go spróbujesz, to bardzo polubisz. Mleko wzbogaca zupę w białko, a jednocześnie dodaje jej delikatności i podkreśla lekko słodką nutę gruszki. Ten pyszny krem jest prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się jako ciepła kolacja. Zupę możesz podać bez dodatków, by zaoszczędzić trochę kalorii, ale polecam spróbować jej z dodatkiem chrupkich paluchów i niebieskiego sera pleśniowego – jego wyrazisty smak idealnie łączy się z delikatnym porowo-gruszkowym kremem.

porada dietetyka:

Krok 1

Odmierzoną porcję mleka wyjmij z lodówki, by przed dodaniem do zupy trochę się ociepliło.
Oczyszczonego z wierzchnich liści pora przekrój wzdłuż na pół i pod strumieniem bieżącej wody dokładnie oczyść z piasku i ziemi, która może znajdować się między liśćmi. Pokrój na cienkie półplasterki. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej z masłem. Dodaj pokrojonego pora oraz cebulę i na średniej mocy palnika podsmażaj je około 5-6 minut, aż cebula się zeszkli, a por wyraźnie zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu. Pod koniec smażenia wyjmij niewielką ilość pora do dekoracji.

Krok 3

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej z masłem. Dodaj pokrojonego pora oraz cebulę i na średniej mocy palnika podsmażaj je około 5-6 minut, aż cebula się zeszkli, a por wyraźnie zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu. Pod koniec smażenia wyjmij niewielką ilość pora do dekoracji.

Krok 4

Zagotuj wodę lub wywar warzywny. Pokrojoną gruszkę dodaj do garnka z warzywami i przez 2-3 minuty podsmażaj razem, często mieszając. Wydłuż trochę ten czas, jeśli gruszka była bardzo twarda.

Krok 5

Do garnka dodaj pokrojony czosnek, liście laurowe oraz ziemniaki. Smaż razem przez minutę, a następnie całość zalej wrzącą wodą (lub wywarem warzywnym), posól i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Do czasu, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Im większe kawałki ziemniaków, tym dłużej będą się gotowały. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone listki świeżego rozmarynu.

Krok 6

Garnek z zupą zdejmij z kuchenki. Wyjmij z zupy liście laurowe i całość dokładnie zmiksuj ręcznym blenderem tak, by powstał krem o jednolitej, gładkiej konsystencji.

Odmierzoną ilość mleka przed dodaniem do zupy zahartuj tzn. wlej do większego kubka lub naczynia i powoli dolewaj do niego kilka łyżek gorącej zupy, mieszając energicznie. Zawartość kubka przelej z powrotem do garnka z zupą, cały czas delikatnie mieszając. Jeśli uznasz, że zupa ma zbyt gęstą konsystencję możesz dodać jeszcze trochę wody, tak by uzyskać idealną gęstość. Zupę dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Garnek ponownie postaw na kuchence, doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty.

Krok 7

Gorącą zupę nałóż na talerze. Udekoruj odłożonymi wcześniej kawałkami smażonego pora oraz pokrojonym na małe kawałki niebieskim serem pleśniowym. Podawaj z paluchami (1-2 paluchy na porcję zupy).