Mleczno-owsiane placki z bananem
podane z gęstym jogurtem naturalnym i nektarynką
porcje: 2
kalorie: 250
opis
Jeśli raz spróbujesz tych placków, z pewnością będziesz je przygotowywać regularnie. Są nie tylko pyszne, ale też banalnie proste w przygotowaniu. Do ich zrobienia nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy dobra patelnia o nieprzywierającej powłoce i odrobina cierpliwości w czasie smażenia. Placki potrzebują powolnego podgrzewania, nie wolno nadmiernie ich pośpieszać. Odpłacą się puszystością i rewelacyjnym, delikatnie słodkim smakiem. Najlepsze są z dodatkiem świeżych owoców oraz lekko kwaśnego, gęstego jogurtu naturalnego.
składniki
- 35 g płatków owsianych, błyskawicznych lub górskich (3,5 łyżki)
- 125 ml mleka 2% tłuszczu (1/2 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 80 g dojrzałego, obranego banana (2/3 średniej sztuki)
- 8 g nasion chia (2 łyżeczki)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
- spora szczypta sody oczyszczonej
- kilka kropel oleju rzepakowego do posmarowania patelni (ok. 2 g tj. 1/2 łyżeczki)
Dodatkowo do podania:
- 80 g gęstego jogurtu naturalnego 2-3% tłuszczu (ok. 1/2 małego opakowania)
- 100 g nektarynki (1 sztuka)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka erytrolu
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na około 20-30 minut przed przygotowaniem placków w miseczce wymieszaj ze sobą płatki owsiane, nasiona chia oraz mleko. Odstaw, by płatki zmiękły i napęczniały (płatkom błyskawicznym wystarczy nawet kwadrans).
Krok 2
Do namoczonych w mleku płatków dodaj dobrze rozgniecionego widelcem banana, cynamon oraz roztrzepane rózgą lub widelcem jajko. Jeśli chcesz, by placki były bardziej puszyste to jajko możesz wcześniej przez 1-2 minuty ubić mikserem, ale nie jest to konieczne. Na koniec do powstałej masy dodaj sporą szczyptę sody oczyszczonej i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, do całkowitego połączenia składników.
Krok 3
Patelnię do naleśników rozgrzej i spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj minimalną ilością oleju przy pomocy kuchennego pędzelka. Dużą łyżką nakładaj porcje masy na patelnię tak, by uformować okrągłe placki (z podanej ilości powinno wyjść 8 placków). Smaż powoli, na niewielkiej mocy palnika (u mnie 4-5/10), aż będą rumiane – zwykle około 4 minuty z każdej strony. Placki odwracaj na drugą stronę, kiedy górna powierzchnia już lekko przeschnie, ale jeszcze nie zdąży się ściąć. Uwaga! Nie smaż placków na zbyt mocno rozgrzanej patelni – szybko spalą się z zewnątrz, a pozostaną surowe w środku.
Krok 4
W czasie smażenia placków przygotuj dodatki. Umytą nektarynkę przekrój na pół, usuń pestkę i każdą połówkę przekrój na 4 części. Jeśli używasz erytrolu to dokładnie wymieszaj go z jogurtem naturalnym.
Krok 5
Gotowe placki możesz jeść od razu, ale bardzo smaczne są także po kilku godzinach lub nawet na drugi dzień. Tuż przed podaniem każdy placek udekoruj kawałkiem nektarynki i małym kleksem gęstego jogurtu naturalnego.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 250 kcal czyli 12,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 10,6 g |
Tłuszcz | 8,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 30,9 g |
Błonnik pokarmowy | 3,9 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
17% | 29.5% | 53.5% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Z podanej ilości składników przygotujesz aż 8 placków, czyli 2 porcje po 4 placki. Łatwo policzyć, że 1 placek z dodatkiem jogurtu i nektarynki to tylko ok. 62 kcal. Bez problemu dopasujesz więc ilość zjedzonych placków do swojego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień możesz zjeść 1 porcję (4 placki) na przekąskę w ciągu dnia albo 2 porcje (8 placków) na śniadanie. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej także możesz wykorzystać ten przepis, ale zjedz trochę mniej np. przy diecie 1500 kcal / dzień, idealną porcją na śniadanie będzie 6 placków (ok. 375 kcal)
- Jogurt naturalny i nektarynka idealnie komponują się ze smakiem placków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę poeksperymentować. Jogurt naturalny możesz zamienić na wysokobiałkowy skyr albo na jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu. Zamiast nektarynki możesz wykorzystać inne ulubione owoce np. brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki albo melona. Spróbuj różnych kombinacji i wybierz smak, który najbardziej Ci odpowiada.