Mleczno-owsiane placki z bananem

podane z gęstym jogurtem naturalnym i nektarynką

fot. Dorota Osóbka
4
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 20 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 250

udostępnij

opis

Jeśli raz spróbujesz tych placków, z pewnością będziesz je przygotowywać regularnie. Są nie tylko pyszne, ale też banalnie proste w przygotowaniu. Do ich zrobienia nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy dobra patelnia o nieprzywierającej powłoce i odrobina cierpliwości w czasie smażenia. Placki potrzebują powolnego podgrzewania, nie wolno nadmiernie ich pośpieszać. Odpłacą się puszystością i rewelacyjnym, delikatnie słodkim smakiem. Najlepsze są z dodatkiem świeżych owoców oraz lekko kwaśnego, gęstego jogurtu naturalnego.

składniki

  • 35 g płatków owsianych, błyskawicznych lub górskich (3,5 łyżki)
  • 125 ml mleka 2% tłuszczu (1/2 szklanki)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 80 g dojrzałego, obranego banana (2/3 średniej sztuki)
  • 8 g nasion chia (2 łyżeczki)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
  • spora szczypta sody oczyszczonej
  • kilka kropel oleju rzepakowego do posmarowania patelni (ok. 2 g tj. 1/2 łyżeczki)

Dodatkowo do podania:

  • 80 g gęstego jogurtu naturalnego 2-3% tłuszczu (ok. 1/2 małego opakowania)
  • 100 g nektarynki (1 sztuka)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka erytrolu

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na około 20-30 minut przed przygotowaniem placków w miseczce wymieszaj ze sobą płatki owsiane, nasiona chia oraz mleko. Odstaw, by płatki zmiękły i napęczniały (płatkom błyskawicznym wystarczy nawet kwadrans).

Krok 2

Do namoczonych w mleku płatków dodaj dobrze rozgniecionego widelcem banana, cynamon oraz roztrzepane rózgą lub widelcem jajko. Jeśli chcesz, by placki były bardziej puszyste to jajko możesz wcześniej przez 1-2 minuty ubić mikserem, ale nie jest to konieczne. Na koniec do powstałej masy dodaj sporą szczyptę sody oczyszczonej i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, do całkowitego połączenia składników.

Krok 3

Patelnię do naleśników rozgrzej i spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj minimalną ilością oleju przy pomocy kuchennego pędzelka. Dużą łyżką nakładaj porcje masy na patelnię tak, by uformować okrągłe placki (z podanej ilości powinno wyjść 8 placków). Smaż powoli, na niewielkiej mocy palnika (u mnie 4-5/10), aż będą rumiane – zwykle około 4 minuty z każdej strony. Placki odwracaj na drugą stronę, kiedy górna powierzchnia już lekko przeschnie, ale jeszcze nie zdąży się ściąć. Uwaga! Nie smaż placków na zbyt mocno rozgrzanej patelni – szybko spalą się z zewnątrz, a pozostaną surowe w środku.

Krok 4

W czasie smażenia placków przygotuj dodatki. Umytą nektarynkę przekrój na pół, usuń pestkę i każdą połówkę przekrój na 4 części. Jeśli używasz erytrolu to dokładnie wymieszaj go z jogurtem naturalnym.

Krok 5

Gotowe placki możesz jeść od razu, ale bardzo smaczne są także po kilku godzinach lub nawet na drugi dzień. Tuż przed podaniem każdy placek udekoruj kawałkiem nektarynki i małym kleksem gęstego jogurtu naturalnego.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 250 kcal czyli 12,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 10,6 g
Tłuszcz 8,2 g
Węglowodany przyswajalne 30,9 g
Błonnik pokarmowy 3,9 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

17% 29.5% 53.5%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Z podanej ilości składników przygotujesz aż 8 placków, czyli 2 porcje po 4 placki. Łatwo policzyć, że 1 placek z dodatkiem jogurtu i nektarynki to tylko ok. 62 kcal. Bez problemu dopasujesz więc ilość zjedzonych placków do swojego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień możesz zjeść 1 porcję (4 placki) na przekąskę w ciągu dnia albo 2 porcje (8 placków) na śniadanie. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej także możesz wykorzystać ten przepis, ale zjedz trochę mniej np. przy diecie 1500 kcal / dzień, idealną porcją na śniadanie będzie 6 placków (ok. 375 kcal)
  • Jogurt naturalny i nektarynka idealnie komponują się ze smakiem placków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę poeksperymentować. Jogurt naturalny możesz zamienić na wysokobiałkowy skyr albo na jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu. Zamiast nektarynki możesz wykorzystać inne ulubione owoce np. brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki albo melona. Spróbuj różnych kombinacji i wybierz smak, który najbardziej Ci odpowiada.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.