Błyskawiczny chłodnik ogórkowo-cukiniowy
z dodatkiem mięty i wędzonego twarogu
porcje: 2
kalorie: 240
opis
Błyskawiczny chłodnik dla zapracowanych - bez krojenia i tarcia, zrobisz go w 10 minut lub nawet krócej. To świetna przekąska, zwłaszcza na upalne dni - syci, orzeźwia, reguluje pracę przewodu pokarmowego i doskonale smakuje. Połączenie produktów mlecznych z niskokalorycznym ogórkiem, cukinią i zieleniną tworzy lekkie i wartościowe danie, bogate w składniki odżywcze. Dodatek wędzonego twarogu nadaje chłodnikowi wyjątkowego charakteru. Jego intensywny aromat perfekcyjnie komponuje się z delikatnym smakiem ogórka i cukinii. To genialna kompozycja, której warto spróbować.
składniki
- 250 g kefiru (1 szklanka)
- 160 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu (2/3 szklanki)
- 230 g obranego ogórka (1 duży ogórek typu wąż lub 3-5 ogórków gruntowych)
- 200 g cukinii (2/3 średniej sztuki)
- 15 g szczypiorku (ok. 1/2 małego pęczka)
- 10 g koperku, bez grubych łodyżek (ok. 1/3 małego pęczka)
- 5-6 g natki pietruszki, bez grubych łodyżek (ok. 1/2 małej garstki)
- 5 g listków mięty (ok. 1/2 małej garstki)
- sól, pieprz (najlepiej biały) – do smaku
Dodatkowo:
- 70 g wędzonego twarogu (ok. 1/4 opakowania)
- kilka plasterków nieobranego ogórka
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kefir i jogurt grecki schłódź w lodówce. Ogórka obierz ze skórki. Cukinię tylko umyj, nie obieraj ze skórki. Umyj i osusz miętę oraz zieleninę (koperek, szczypiorek, natkę). Czosnek obierz i rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli.
Krok 2
Obranego ogórka i nieobraną cukinię pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do misy blendera lub malaksera. Dodaj natkę pietruszki, koperek, liście mięty oraz roztarty wcześniej czosnek. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj kefir, jogurt grecki oraz pokrojony drobno szczypiorek i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Krok 3
Gotowy chłodnik wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę (lub dłużej), bo schłodzony smakuje najlepiej.
Krok 4
Schłodzony chłodnik przelej do głębokiego talerza lub miseczki. Podawaj udekorowany pokruszonym wędzonym twarogiem i kilkoma plasterkami nieobranego ogórka.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 240 kcal czyli 12% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 14,9 g |
Tłuszcz | 12,0 g |
Węglowodany przyswajalne | 17,0 g |
Błonnik pokarmowy | 2,1 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
24.8% | 45% | 30.2% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- To niskokaloryczne danie jest świetnym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nim: tłuszcz mleczny, sporą ilość pełnowartościowego białka, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, witaminę A i C oraz witaminy z grupy B, szczególnie B2, B12 i kwas foliowy.
- Zamiast wędzonego twarogu, jako dodatek do chłodnika, możesz wykorzystać też ser typu feta, ale wędzony twaróg dodaje chłodnikowi niepowtarzalnego charakteru – warto choć raz spróbować tej wersji.
- Jeśli jesteś na diecie odchudzającej możesz łatwo zmniejszyć ilość tłuszczu i kaloryczność tego dania, rezygnując z dodatku dość tłustego wędzonego twarogu oraz zastępując jogurt grecki mniej kalorycznym jogurtem naturalnym. Tak przygotowana porcja chłodnika będzie miała tylko 150 kcal.