Koktajl mango lassi

z mango, jogurtem naturalnym, mlekiem i kardamonem

fot.
4.3
(7)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 5-10 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 255

udostępnij

opis

Mango lassi to tradycyjny indyjski napój spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. To właśnie w Indiach dojrzewają najpyszniejsze owoce mango. W klasycznej wersji prócz soczystego mango do koktajlu dodawany jest jogurt naturalny, zimna woda i odrobina przypraw (np. kardamonu). W tym przepisie wodę zastępuje mleko, dzięki czemu koktajl jest jeszcze bardziej pożywny, bogatszy w wapń i po prostu smaczniejszy. By przygotować tą pyszną przekąskę nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet starsze dziecko. Koktajl jest idealny na lato - orzeźwia i syci, ale nie obciąża układu pokarmowego. Sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, jak i znakomicie zaspokoi apetyt na „coś słodkiego” w porze podwieczorku. Szczypta kardamonu dodaje mu finezji, a listek mięty jest nie tylko dekoracją, lecz także działa odświeżająco.

składniki

  • 200 g mango (miąższ z 1/2 dużego lub 2/3 małego owocu, waga bez skórki i pestki)
  • 150 g jogurtu naturalnego (1 małe opakowanie)
  • 50 g mleka 1,5-2% tłuszczu (1/5 szklanki)
  • kardamon mielony (do smaku)
  • listki mięty (do dekoracji)

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mango przekrój ostrym nożem na pół, powoli przesuwając nóż wzdłuż pestki. Pestkę usuń, a miąższ obierz i wrzuć do misy blendera.  Dodaj jogurt naturalny, mleko i szczyptę kardamonu. Całość miksuj tak długo, aż powstanie gęsty koktajl o gładkiej, jednolitej konsystencji.

Krok 2

Koktajl najlepiej smakuje na zimno. By uniknąć dodawania do niego kostek lodu najlepiej przygotuj go z produktów, które wcześniej były mocno schłodzone w lodówce. Możesz też przygotować go trochę wcześniej i gotowy wstawić na jakiś czas do lodówki, by dodatkowo go schłodzić. Tuż przed podaniem koktajl wlej do wysokiej szklanki i udekoruj listkami świeżej mięty.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 255 kcal czyli 12,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 9,1 g
Tłuszcz 4,6 g
Węglowodany przyswajalne 42,4 g
Błonnik pokarmowy 3,4 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

14.3% 16.2% 69.5%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Jogurt naturalny to niskokaloryczny i bardzo wartościowy produkt, który warto spożywać nawet codziennie. Zawiera sporą ilość pełnowartościowego i łatwego do strawienia białka oraz dużo dobrze przyswajalnego wapnia. 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g) zaspokaja ponad 1/4 dziennego zapotrzebowania na wapń większości osób. Jogurt naturalny to także świetne źródło potasu oraz witamin z grupy B (zwłaszcza B2 i B12). Jogurty naturalne zawierają też żywe kultury bakterii probiotycznych, które zasiedlając przewód pokarmowy poprawiają równowagę flory jelitowej i tym samym wspomagają trawienie oraz wzmacniają odporność.
  • By zrobić naprawdę smaczne mango lassi konieczne są najwyższej jakości składniki – przede wszystkim idealnie dojrzałe i soczyste mango. Oto czym się kierować, by wybrać je odpowiednio. Najlepsze są dobrze dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce. Skórka mango powinna być jędrna, nieuszkodzona, lekko błyszcząca i nie powinna się lepić. Kolor skórki jest ważny, ale nie najważniejszy, bo zależy nie tylko od stopnia dojrzałości owocu, ale także od jego odmiany. Zwykle najsmaczniejsze są owoce o skórce koloru pomarańczowo-czerwonego. Te w kolorze ciemno zielonym zwykle są niedojrzałe. Owoc nie może być ani zbyt twardy, ani zbyt miękki. Miąższ pod naciskiem palca powinien się delikatnie uginać, ale ma być sprężysty i jędrny. Przy szypułce owoc powinien przyjemnie i dość intensywnie pachnieć.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 7

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.