Koktajl mango lassi
z mango, jogurtem naturalnym, mlekiem i kardamonem
porcje: 1
kalorie: 255
opis
Mango lassi to tradycyjny indyjski napój spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. To właśnie w Indiach dojrzewają najpyszniejsze owoce mango. W klasycznej wersji prócz soczystego mango do koktajlu dodawany jest jogurt naturalny, zimna woda i odrobina przypraw (np. kardamonu). W tym przepisie wodę zastępuje mleko, dzięki czemu koktajl jest jeszcze bardziej pożywny, bogatszy w wapń i po prostu smaczniejszy. By przygotować tą pyszną przekąskę nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet starsze dziecko. Koktajl jest idealny na lato - orzeźwia i syci, ale nie obciąża układu pokarmowego. Sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, jak i znakomicie zaspokoi apetyt na „coś słodkiego” w porze podwieczorku. Szczypta kardamonu dodaje mu finezji, a listek mięty jest nie tylko dekoracją, lecz także działa odświeżająco.
składniki
- 200 g mango (miąższ z 1/2 dużego lub 2/3 małego owocu, waga bez skórki i pestki)
- 150 g jogurtu naturalnego (1 małe opakowanie)
- 50 g mleka 1,5-2% tłuszczu (1/5 szklanki)
- kardamon mielony (do smaku)
- listki mięty (do dekoracji)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mango przekrój ostrym nożem na pół, powoli przesuwając nóż wzdłuż pestki. Pestkę usuń, a miąższ obierz i wrzuć do misy blendera. Dodaj jogurt naturalny, mleko i szczyptę kardamonu. Całość miksuj tak długo, aż powstanie gęsty koktajl o gładkiej, jednolitej konsystencji.
Krok 2
Koktajl najlepiej smakuje na zimno. By uniknąć dodawania do niego kostek lodu najlepiej przygotuj go z produktów, które wcześniej były mocno schłodzone w lodówce. Możesz też przygotować go trochę wcześniej i gotowy wstawić na jakiś czas do lodówki, by dodatkowo go schłodzić. Tuż przed podaniem koktajl wlej do wysokiej szklanki i udekoruj listkami świeżej mięty.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 255 kcal czyli 12,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 9,1 g |
Tłuszcz | 4,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 42,4 g |
Błonnik pokarmowy | 3,4 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
14.3% | 16.2% | 69.5% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Jogurt naturalny to niskokaloryczny i bardzo wartościowy produkt, który warto spożywać nawet codziennie. Zawiera sporą ilość pełnowartościowego i łatwego do strawienia białka oraz dużo dobrze przyswajalnego wapnia. 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g) zaspokaja ponad 1/4 dziennego zapotrzebowania na wapń większości osób. Jogurt naturalny to także świetne źródło potasu oraz witamin z grupy B (zwłaszcza B2 i B12). Jogurty naturalne zawierają też żywe kultury bakterii probiotycznych, które zasiedlając przewód pokarmowy poprawiają równowagę flory jelitowej i tym samym wspomagają trawienie oraz wzmacniają odporność.
- By zrobić naprawdę smaczne mango lassi konieczne są najwyższej jakości składniki – przede wszystkim idealnie dojrzałe i soczyste mango. Oto czym się kierować, by wybrać je odpowiednio. Najlepsze są dobrze dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce. Skórka mango powinna być jędrna, nieuszkodzona, lekko błyszcząca i nie powinna się lepić. Kolor skórki jest ważny, ale nie najważniejszy, bo zależy nie tylko od stopnia dojrzałości owocu, ale także od jego odmiany. Zwykle najsmaczniejsze są owoce o skórce koloru pomarańczowo-czerwonego. Te w kolorze ciemno zielonym zwykle są niedojrzałe. Owoc nie może być ani zbyt twardy, ani zbyt miękki. Miąższ pod naciskiem palca powinien się delikatnie uginać, ale ma być sprężysty i jędrny. Przy szypułce owoc powinien przyjemnie i dość intensywnie pachnieć.