Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Koktajl mango lassi
https://mlecznakuchnia.pl/koktajl-mango-lassi/

Koktajl mango lassi

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

krótki opis:

Mango lassi to tradycyjny indyjski napój spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. To właśnie w Indiach dojrzewają najpyszniejsze owoce mango. W klasycznej wersji prócz soczystego mango do koktajlu dodawany jest jogurt naturalny, zimna woda i odrobina przypraw (np. kardamonu). W tym przepisie wodę zastępuje mleko, dzięki czemu koktajl jest jeszcze bardziej pożywny, bogatszy w wapń i po prostu smaczniejszy. By przygotować tą pyszną przekąskę nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet starsze dziecko. Koktajl jest idealny na lato - orzeźwia i syci, ale nie obciąża układu pokarmowego. Sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, jak i znakomicie zaspokoi apetyt na „coś słodkiego” w porze podwieczorku. Szczypta kardamonu dodaje mu finezji, a listek mięty jest nie tylko dekoracją, lecz także działa odświeżająco.

porada dietetyka:

Krok 1

Mango przekrój ostrym nożem na pół, powoli przesuwając nóż wzdłuż pestki. Pestkę usuń, a miąższ obierz i wrzuć do misy blendera.  Dodaj jogurt naturalny, mleko i szczyptę kardamonu. Całość miksuj tak długo, aż powstanie gęsty koktajl o gładkiej, jednolitej konsystencji.

Krok 2

Koktajl najlepiej smakuje na zimno. By uniknąć dodawania do niego kostek lodu najlepiej przygotuj go z produktów, które wcześniej były mocno schłodzone w lodówce. Możesz też przygotować go trochę wcześniej i gotowy wstawić na jakiś czas do lodówki, by dodatkowo go schłodzić. Tuż przed podaniem koktajl wlej do wysokiej szklanki i udekoruj listkami świeżej mięty.