Puszyste, drożdżowe racuchy
na kefirze z jabłkami
porcje: 3
kalorie: 468
opis
Smak dzieciństwa na wakacjach u babci? Puszyste racuchy z jabłkami na kefirze! Delikatne, z kwaśnym jabłkiem i cukrem pudrem. Idealne na słodkie śniadanie lub przekąskę do szkoły i pracy.
składniki
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka (rozmiar L)*
- 25 g świeżych drożdży
- 30 g cukru lub ksylitolu
- 150 ml kefiru**
- szczypta soli
- 150 g jabłka
- 15 g oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- cukier puder
- ulubione owoce
*Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.
Kefir powinien być w temperaturze pokojowej.
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Drożdże pokrusz, dodaj kefir, 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia.
KROK 2:
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże wymieszaj, dodaj jajka, cukier. Ciasto dokładnie wyrób łyżką, powinno być gładkie i gęste. Tak przygotowane ciasto odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
KROK 3:
W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę jabłka.
KROK 4:
Pokrojone jabłka dodaj do ciasta, wymieszaj.
KROK 5:
Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki, porcjami nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię z olejem. Racuchy smaż na złoty kolor z obu stron.
KROK 6:
Racuchy podawaj z ulubionymi owocami lub cukrem pudrem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 468 kcal, czyli 23,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 19,3 g |
Tłuszcz | 11,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 67 g |
Błonnik pokarmowy | 1 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
16.5% | 22.7% | 60.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Mąkę orkiszową jasną możesz wymieszać pół na pół z mąką orkiszową pełnoziarnistą. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz większą ilość błonnika.
- Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.
- Pamiętaj, że na powodzenie wyrośnięcia ciasta do racuchów ogromny wpływ ma temperatura składników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Racuchy można również podawać z jogurtem, ulubionymi owocami lub cynamonem. Dodatek jogurtu do racuchów zwiększy sytość i pozwoli na mniejsze wahania glukozy po posiłku.