Orkiszowe pizzerinki z sosem pomidorowym,
serem mozzarella i rukolą
porcje: 6
kalorie: 351.8
opis
Delikatny, puszysty spód, ciągnąca się mozzarella i ulubione dodatki. Pizza, któż jej nie lubi? Na grubym lub na cienkim cieście, każdy ma swoją ulubioną. Teraz możesz przygotować samodzielnie w domu niewielkie orkiszowe pizzerinki z ulubionymi dodatkami. Pizzerinki sprawdzą się idealnie jako urozmaicenie lunchu do pracy lub szkolnej śniadaniówki. Wypróbuj koniecznie!
składniki
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 ml wody
- 100 g świeżych pomidorów
- 40 g czerwonej cebuli
- 250 g mozzarelli
- 10 g świeżych drożdży
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki cukru
Dodatkowo do podania:
- rukola
- oliwki
- pomidorki koktajlowe
- ulubione dodatki np. papryka, kukurydza
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Drożdże pokrusz, następnie dodaj do nich 4 łyżki ciepłej wody, cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
KROK 2:
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj wyrośnięte drożdże, sól. Wyrabiaj ciasto delikatnie dolewając wodę i oliwę. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie i sprężyste.
KROK 3:
Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 h. Po tym czasie odrywając po kawałku, uformuj z ciasta 6 kulek, ułóż je na desce, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 1 godzinę.
KROK 4:
W międzyczasie przygotuj sos do posmarowania pizzy. Świeże pomidory natnij na krzyż, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie zdejmij skórkę, a pomidory zmiksuj blenderem ze szczyptą soli, ziołami i czosnkiem.
KROK 5:
Cebulę pokrój w piórka, mozzarellę zetrzyj lub jeśli jest w kulce porwij na kawałki.
KROK 6:
Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzej do 220 st. C.
KROK 7:
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, posmaruj sosem pomidorowym, posyp pokruszoną lub startą mozzarellą, dodaj ulubione dodatki, pizzerinki wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Podawaj z rukolą i pomidorkami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 351,8 kcal, czyli 17,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 15,9 g |
Tłuszcz | 15,9 g |
Węglowodany przyswajalne | 36,8 g |
Błonnik pokarmowy | 1 g |
każda porcja to: 1/6 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
18.1% | 41% | 40.9% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- W racjonalnym odżywianiu najważniejszy jest balans między tym co odżywcze, a posiłkami tzw. “rekreacyjnymi”. Mówi się o zasadzie 80:20 ale oczywiście te proporcje dla każdego mogą być inne. Dlatego też w tych 20 % przyjemności śmiało można umieścić pełnoprawną pizzę z ulubionej włoskiej restauracji.
- Jeśli chcesz zjeść pizzę i „mieć pizzę” warto przed zjeść porcję sałatki, dzięki temu nie będzie aż takich wahań cukru, żołądek już po części będzie wypełniony przez co zjemy mniej pizzy, a posiłek będzie większy objętościowo.
- Jeśli chcesz zmniejszyć energetyczność dania, wykorzystaj mozzarellę typu light.