Chrupiąca quesadilla z ciecierzycą,
mozzarellą i guacamole
                                fot. Patrycja Kulczycka
                        porcje: 2 
kalorie: 568 
opis
Danie kuchni meksykańskiej, które w kilka minut możesz przygotować w domowym zaciszu. Quesadilla, to tortilla zapiekana z serem, mięsem, fasolą, tym razem w wersji wegetariańskiej. Aromatyczna papryka, słodycz dojrzałego pomidora, ciecierzyca z ciągnącą się mozzarellą, zapieczone w chrupiącej tortilli. Przygotuj do tego guacamole i przenieś się w podróż do Meksyku.
składniki
- 2 szt. tortilli pełnoziarnistej
 - 100 g czerwonej papryki
 - 100 g pomidora
 - 120 g ciecierzycy konserwowej
 - 50 g czerwonej cebuli
 - 5 g oliwy z oliwek
 - 120 g mozzarelli
 - kolendra
 - 1 ząbek czosnku
 - ostra papryka
 
Guacamole:
- 100 g dojrzałego awokado
 - 2 łyżeczki soku z limonki
 - 1 ząbek czosnku
 - liście świeżej kolendry
 - szczypta soli i pieprzu
 
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Cebule posiekaj, paprykę pokrój w drobną kostkę, pomidora również. Ciecierzycę odlej z zalewy. Na patelni podduś posiekaną cebulkę wraz z pomidorem i papryką, następnie dodaj posiekany czosnek, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżki ostrej papryki i liście kolendry. Na koniec dodaj ciecierzycę, wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty.
KROK 2:
Tortillę ułóż na talerzu, połowę posyp porcją pokruszonej mozzarelli, następnie dodaj farsz z ciecierzycą, posyp mozzarellą, tortillę złóż na pół i zapiecz na beztłuszczowej patelni.
KROK 3:
W międzyczasie awokado zmiksuj blenderem z ząbkiem czosnku, 2 łyżeczkami soku z limonki, szczyptą soli, pieprzem i kolendrą.
KROK 4:
Tortillę podawaj z guacamole.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
| Energia | 568 kcal, czyli 28,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień | 
| Białko | 23,8 g | 
| Tłuszcz | 32,7 g | 
| Węglowodany przyswajalne | 37 g | 
| Błonnik pokarmowy | 8 g | 
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
| 16.8% | 52% | 31.2% | 
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
                        - Uwaga! Ciecierzyca jak inne nasiona roślin strączkowych może powodować wzdęcia, szczególnie u osób, które na co dzień nie jadają tego typu produktów lub borykają się z problemami trawiennymi. Ważne jest odpowiednie gotowanie ciecierzycy, najlepiej w dużej ilości wody i pod otwartą pokrywką, opcjonalnie można do gotowania dodać liście laurowe, kminek lub majeranek. Jeśli chcesz zwiększyć ilość strączków w diecie pamiętaj by stopniowo zwiększać podaż tych produktów.
 - Ciecierzyca konserwowa jednak będzie bardziej strawna dla osób, które na co dzień nie jedzą zbyt dużo nasion roślin strączkowych.
 - Jeśli nie lubisz lub źle się czujesz po nasionach roślin strączkowych, zamiast ciecierzycy do papryki i pomidora możesz dodać mielone mięso z indyka.
 - jeśli chcesz zmniejszyć ilość energii dostarczanej z daniem możesz zrezygnować z przygotowania guacamole.
 - Tortillę równie dobrze co na patelni można zapiekać w piekarniku.