Chrupiąca quesadilla z ciecierzycą,

mozzarellą i guacamole

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 568

udostępnij

opis

Danie kuchni meksykańskiej, które w kilka minut możesz przygotować w domowym zaciszu. Quesadilla, to tortilla zapiekana z serem, mięsem, fasolą, tym razem w wersji wegetariańskiej. Aromatyczna papryka, słodycz dojrzałego pomidora, ciecierzyca z ciągnącą się mozzarellą, zapieczone w chrupiącej tortilli. Przygotuj do tego guacamole i przenieś się w podróż do Meksyku.

składniki

  • 2 szt. tortilli pełnoziarnistej
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g pomidora
  • 120 g ciecierzycy konserwowej
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 120 g mozzarelli
  • kolendra
  • 1 ząbek czosnku
  • ostra papryka

Guacamole:

  • 100 g dojrzałego awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • liście świeżej kolendry
  • szczypta soli i pieprzu

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Cebule posiekaj, paprykę pokrój w drobną kostkę, pomidora również. Ciecierzycę odlej z zalewy. Na patelni podduś posiekaną cebulkę wraz z pomidorem i papryką, następnie dodaj posiekany czosnek, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżki ostrej papryki i liście kolendry. Na koniec dodaj ciecierzycę, wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty.

KROK 2:

Tortillę ułóż na talerzu, połowę posyp porcją pokruszonej mozzarelli, następnie dodaj farsz z ciecierzycą, posyp mozzarellą, tortillę złóż na pół i zapiecz na beztłuszczowej patelni.

KROK 3:

W międzyczasie awokado zmiksuj blenderem z ząbkiem czosnku, 2 łyżeczkami soku z limonki, szczyptą soli, pieprzem i kolendrą.

KROK 4:

Tortillę podawaj z guacamole.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 568 kcal, czyli 28,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 23,8 g
Tłuszcz 32,7 g
Węglowodany przyswajalne 37 g
Błonnik pokarmowy 8 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

16.8% 52% 31.2%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Uwaga! Ciecierzyca jak inne nasiona roślin strączkowych może powodować wzdęcia, szczególnie u osób, które na co dzień nie jadają tego typu produktów lub borykają się z problemami trawiennymi. Ważne jest odpowiednie gotowanie ciecierzycy, najlepiej w dużej ilości wody i pod otwartą pokrywką, opcjonalnie można do gotowania dodać liście laurowe, kminek lub majeranek. Jeśli chcesz zwiększyć ilość strączków w diecie pamiętaj by stopniowo zwiększać podaż tych produktów.
  • Ciecierzyca konserwowa jednak będzie bardziej strawna dla osób, które na co dzień nie jedzą zbyt dużo nasion roślin strączkowych.
  • Jeśli nie lubisz lub źle się czujesz po nasionach roślin strączkowych, zamiast ciecierzycy do papryki i pomidora możesz dodać mielone mięso z indyka.
  • jeśli chcesz zmniejszyć ilość energii dostarczanej z daniem możesz zrezygnować z przygotowania guacamole.
  • Tortillę równie dobrze co na patelni można zapiekać w piekarniku.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.