Zupa krem z brokułu z serem cheddar,
pistacjami i tymiankiem
porcje: 4
kalorie: 225
opis
Zupy krem to idealny pomysł na odżywczy, pełnowartościowy i sycący posiłek. Ich przygotowanie nie wymaga dużego zaangażowania, dodatkowo można je przygotować w większej ilości i cieszyć się pożywnym posiłkiem przez kilka dni. Sam krem z brokułu jest dość mdły, ale jeśli dodamy do niego ostrzejszy ser cheddar zyskamy aromatyczny i wyraźny w smaku posiłek.
składniki
- 450 g świeżego brokułu
- 200 g ziemniaków
- 30 g cebuli
- 30 g sera cheddar
- 100 g jogurtu naturalnego
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
- pieprz czarny
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka posiekanych pistacji na porcję (około 10 g)
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Brokuł podziel na różyczki i opłucz pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
KROK 2:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej 15 g oliwy, następnie krótko podduś posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone ziemniaki, wlej 2 szklanki wody, garnek przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut.
KROK 3:
Po tym czasie, dodaj różyczki brokułu i całość gotuj jeszcze około 10-15 minut lub do momentu aż brokuł będzie miękki.
KROK 4:
Następnie zupę dopraw szczyptą soli, pieprzem, tymiankiem, dokładnie wymieszaj, dodaj starty ser cheddar. Zupę zmiksuj na krem.
KROK 5:
Przed podaniem do zupy dodaj 25 g jogurtu i posyp posiekanymi pistacjami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 225 kcal, czyli 11,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 10,1 g |
Tłuszcz | 13,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 15 g |
Błonnik pokarmowy | 4,5 g |
każda porcja to: 1/4 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
18% | 48% | 34% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Do zupy możesz wykorzystać całą główkę brokułu wraz z łodygą. Warto jednak wspomnieć, że brokuł należy do warzyw kapustnych, które mogą powodować wzdęcia, dlatego jeśli towarzyszą Ci takie objawy po tego typu produktach, do zupy wykorzystaj jedynie różyczki brokułu.
- Chcesz zwiększyć energetyczność posiłku i ilość węglowodanów? Dodaj do zupy grzanki z pełnoziarnistego pieczywa.
- Brokuł to nieskoenergetyczne warzywo krzyżowe, które można uznać za warzywo “młodości”. Wszystko za sprawą zawartości witaminy A i E oraz karotenoidów, które zwalczają powstające w organizmie wolne rodniki i wpływają na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Brokuł wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i immunomodulujące, zmniejszając tym samym występowanie chorób cywilizacyjnych. Brokuł poza wieloma korzystnymi dla zdrowia związkami, charakteryzuje się również zawartością goitrogenów, substancji, które hamują syntezę hormonów tarczycy. Jednak bez obaw, osoby z chorobami tarczycy również mogą jeść brokuły, jednak należy zwrócić uwagę na obróbkę termiczną tych warzyw i zjadać je w ograniczonych ilościach.