Gryczane kanapki z pastą twarogową z

tymiankiem i pieczarkami

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 253.5

udostępnij

opis

Kanapki mogą być również świetnym, pełnowartościowym posiłkiem, jeśli tylko podasz je z odpowiednimi dodatkami. Wypróbuj mojej propozycji na grzybowo-tymiankowy twarożek z pieczarek.

składniki

  • 150 g twarogu
  • 140 g gryczanego pieczywa
  • 150 g pieczarek
  • 30 g cebuli
  • 5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku lub mała garść świeżego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Do podania:

  • kiełki
  • rukola
  • ulubione warzywa

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej oliwę następnie podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, dodaj pieczarki, całość skrop łyżeczką soku z cytryny i duś około 10 minut. Następnie pieczarki przypraw szczyptą soli i pieprzem. Po usmażeniu odstaw do wystudzenia.

KROK 3:

Twaróg ugnieć widelcem z wystudzonymi pieczarkami, dopraw tymiankiem.

KROK 4:

Pieczywo posmaruj twarożkiem. Podawaj z rukolą i ulubionymi warzywami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 253,5 kcal, czyli 12,7% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 16,5 g
Tłuszcz 8,7 g
Węglowodany przyswajalne 24,7 g
Błonnik pokarmowy 4,3 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

26% 31% 43%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Osoby na diecie redukcyjnej, często w pierwszej kolejności eliminują pieczywo. Ale czy właściwie? Warto obalić mit jakoby pieczywo miało tuczyć! Nie musisz rezygnować z ulubionego i szybkiego posiłku jakim są kanapki. Kanapki mogą stanowić rewelacyjny, sycący posiłek, jeśli będziemy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
  • Po pierwsze: dobór pieczywa. Pieczywo jest źródłem węglowodanów i może być wartościowe, jeśli wybierzemy jego odpowiedni rodzaj. Warto wybrać żytnie, graham, gryczane lub pełnoziarniste, dzięki czemu dostarczymy większej ilości błonnika, dodatkowo będą źródłem witamin z grupy B.
  • Po drugie: komponując kanapki, pamiętaj o źródle białka. To ono nadaje posiłkowi sytości.
  • Pasty twarogowe z przeróżnymi dodatkami są rewelacyjnym pomysłem na dostarczenie właśnie białka do naszych kanapek. W ten sposób kanapkowy posiłek będzie bardziej treściwy, a Ty dłużej syty.
  • Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, przygotuj kanapki z dodatkiem białkowym, a do tego solidną porcję warzyw. Dzięki takiemu zabiegowi zwiększysz objętość posiłku, nie podnosząc jego kaloryczności.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.