Aksamitny budyń jaglany
z musem jagodowo-miętowym
porcje: 2
kalorie: 322.5
opis
Często o niej zapominamy, ale to świetna, lekkostrawna kasza, która sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu. Z kaszy jaglanej można przygotować również potrawy na słodko, jak na przykład jaglanki czy właśnie budyń jaglany. Jeśli dodamy do niej ulubione, sezonowe owoce, możemy cieszyć się świetnym śniadaniem lub słodką przekąską.
składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 ml mleka 2% tłuszczu
- 20 g cukru lub ksylitolu
- 150 g czarnych jagód
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- mała garść świeżej mięty
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Kaszę jaglaną upraż na beztłuszczowej patelni, przez około 5-7 minut lub do czasu wydobycia się orzechowego zapachu. Kaszę jaglaną można również przepłukać, ten zabieg ma za zadanie pozbycie się goryczki.
KROK 2:
Do rondelka wlej mleko, zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj cukier i prażoną kaszę, gotuj około 10 minut.
KROK 3:
Po ugotowaniu kaszę zmiksuj blenderem na aksamitnie gładką masę.
KROK 4:
W międzyczasie jagody zmiksuj blenderem z 2 łyżeczkami soku z cytryny i miętą.
KROK 5:
Mus jagodowy wlej na budyń.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 322,5 klac, czyli 16,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 10,8 g |
Tłuszcz | 4,9 g |
Węglowodany przyswajalne | 58 g |
Błonnik pokarmowy | 4 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
13.4% | 13.7% | 72.9% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Kasza jaglana pozyskiwana jest z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego, te malutkie, żółte kuleczki są bogactwem minerałów a przede wszystkim krzemu. To on nadaje promienny wygląd naszym włosom, skórze i paznokciom. Kasza jaglana jest również lekkostrawnym produktem polecanym osobom z problemami żołądkowymi, idealnie nadaje się do przygotowania deserów, kleików czy puddingów. Nie wszystkim jednak smak kaszy jaglanej pasuje, ważne jest by odpowiednio ją przygotować.
- Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie przepłukać lub podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie kaszy z uwagi tłuszcz w niej zawarty, który w nieodpowiednich warunkach może powodować jełczenie produktu. Kaszę należy kupować dobrej jakości i przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu możemy cieszyć się pełnią jej odżywczych właściwości.
- Mleko nie zaśluzawia organizmu nie musisz go unikać jeśli nie masz alergii na białka mleka krowiego.
- Jeśli lepiej tolerujesz produkty mleczne fermentowane, kaszę można ugotować na wodzie, następnie dodać jogurt i razem zmiksować.