Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Aksamitny budyń jaglany
https://mlecznakuchnia.pl/aksamitny-budyn-jaglany/

Aksamitny budyń jaglany

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Często o niej zapominamy, ale to świetna, lekkostrawna kasza, która sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu. Z kaszy jaglanej można przygotować również potrawy na słodko, jak na przykład jaglanki czy właśnie budyń jaglany. Jeśli dodamy do niej ulubione, sezonowe owoce, możemy cieszyć się świetnym śniadaniem lub słodką przekąską.

porada dietetyka:

KROK 1:

Kaszę jaglaną upraż na beztłuszczowej patelni, przez około 5-7 minut lub do czasu wydobycia się orzechowego zapachu. Kaszę jaglaną można również przepłukać, ten zabieg ma za zadanie pozbycie się goryczki.

KROK 2:

Do rondelka wlej mleko, zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj cukier i prażoną kaszę, gotuj około 10 minut.

KROK 3:

Po ugotowaniu kaszę zmiksuj blenderem na aksamitnie gładką masę.

KROK 4:
W międzyczasie jagody zmiksuj blenderem z 2 łyżeczkami soku z cytryny i miętą.

KROK 5:

Mus jagodowy wlej na budyń.