Ekspresowe ciasto a’la karpatka
z malinami i kremem budyniowym
porcje: 6
kalorie: 287.5
opis
Tradycyjna karpatka jest wypiekana z ciasta parzonego, które jest dosyć czasochłonne. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego przyspieszy ten proces i spowoduje, że będziesz mógł cieszyć się delikatnie kremowym deserem w niespełna godzinę. Dodatek malin do kremu doda charakteru i przełamie słodki smak.
składniki
(na formę o średnicy 18 cm):
- 300 g gotowego ciasta francuskiego
Krem:
- 250 ml mleka 2 % tłuszczu
- 100 g jogurtu naturalnego typu skyr
- 30 g cukru lub ksylitolu
- 100 g malin
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Do podania:
- maliny
- cukier puder
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Ciasto francuskie przekroić na pół, ułóż na wyłożonej papierem formie do pieczenia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.
KROK 2:
Budyń śmietankowy wymieszaj z 30 ml mleka. Pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj cukier i wlej zawiesinę z budyniem. Gotuj mieszając do czasu, aż zgęstnieje (około 2-3 minuty). Odstaw do wystudzenia.
KROK 3:
Przestudzony budyń wymieszaj mikserem ze skyrem. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
KROK 4:
Na połowę ciasta nałóż krem, następnie przykryj drugim płatem ciasta, tak przygotowany deser wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
KROK 5:
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 288,5 kcal, czyli 14,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 6,4 g |
Tłuszcz | 15 g |
Węglowodany przyswajalne | 32,2 g |
Błonnik pokarmowy | 1 g |
każda porcja to: 1/6 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
8.9% | 46.8% | 44.3% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Wybierając gotowe ciasto francuskie szukaj takiego bez oleju palmowego.
- Pamiętaj, że w zdrowej, zbilansowanej diecie jest miejsce na posiłki rekreacyjne, do których możemy zaliczyć właśnie ciasto francuskie, w myśl zasady 80:20. Zasada ta opisuje, że podstawę zdrowej, racjonalnej diety powinny stanowić nieprzetworzone produkty spożywcze, takie jak: warzywa, owoce, nabiał, kasze, ryże czy pełnoziarniste pieczywo. 20% natomiast mogą stanowić posiłki zjadane “dla przyjemności”. Takie bilansowanie codziennej diety pozwala na zachowanie balansu dla zdrowia fizycznego i psychicznego oraz kształtuje odpowiednią relację z jedzeniem.
- Do kremu możesz dodać inne kwaśne owoce, na przykład porzeczki lub wiśnie.