Ekspresowe ciasto a’la karpatka

z malinami i kremem budyniowym

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 6

kaloriekalorie: 287.5

udostępnij

opis

Tradycyjna karpatka jest wypiekana z ciasta parzonego, które jest dosyć czasochłonne. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego przyspieszy ten proces i spowoduje, że będziesz mógł cieszyć się delikatnie kremowym deserem w niespełna godzinę. Dodatek malin do kremu doda charakteru i przełamie słodki smak.

składniki

(na formę o średnicy 18 cm):

  • 300 g gotowego ciasta francuskiego

Krem:

  • 250 ml mleka 2 % tłuszczu
  • 100 g jogurtu naturalnego typu skyr
  • 30 g cukru lub ksylitolu
  • 100 g malin
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Do podania:

  • maliny
  • cukier puder

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Ciasto francuskie przekroić na pół, ułóż na wyłożonej papierem formie do pieczenia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.

KROK 2:

Budyń śmietankowy wymieszaj z 30 ml mleka. Pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj cukier i wlej zawiesinę z budyniem. Gotuj mieszając do czasu, aż zgęstnieje (około 2-3 minuty). Odstaw do wystudzenia.

KROK 3:

Przestudzony budyń wymieszaj mikserem ze skyrem. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.

KROK 4:

Na połowę ciasta nałóż krem, następnie przykryj drugim płatem ciasta, tak przygotowany deser wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

KROK 5:

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 288,5 kcal, czyli 14,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 6,4 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany przyswajalne 32,2 g
Błonnik pokarmowy 1 g

każda porcja to: 1/6 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

8.9% 46.8% 44.3%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Wybierając gotowe ciasto francuskie szukaj takiego bez oleju palmowego.
  • Pamiętaj, że w zdrowej, zbilansowanej diecie jest miejsce na posiłki rekreacyjne, do których możemy zaliczyć właśnie ciasto francuskie, w myśl zasady 80:20. Zasada ta opisuje, że podstawę zdrowej, racjonalnej diety powinny stanowić nieprzetworzone produkty spożywcze, takie jak: warzywa, owoce, nabiał, kasze, ryże czy pełnoziarniste pieczywo. 20% natomiast mogą stanowić posiłki zjadane “dla przyjemności”. Takie bilansowanie codziennej diety pozwala na zachowanie balansu dla zdrowia fizycznego i psychicznego oraz kształtuje odpowiednią relację z jedzeniem.
  • Do kremu możesz dodać inne kwaśne owoce, na przykład porzeczki lub wiśnie.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.