Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Ekspresowe ciasto a'la karpatka https://mlecznakuchnia.pl/ekspresowe-ciasto-ala-karpatka/ |
KROK 1:
Ciasto francuskie przekroić na pół, ułóż na wyłożonej papierem formie do pieczenia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.
KROK 2:
Budyń śmietankowy wymieszaj z 30 ml mleka. Pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj cukier i wlej zawiesinę z budyniem. Gotuj mieszając do czasu, aż zgęstnieje (około 2-3 minuty). Odstaw do wystudzenia.
KROK 3:
Przestudzony budyń wymieszaj mikserem ze skyrem. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
KROK 4:
Na połowę ciasta nałóż krem, następnie przykryj drugim płatem ciasta, tak przygotowany deser wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
KROK 5:
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.