Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Ekspresowe ciasto a'la karpatka
https://mlecznakuchnia.pl/ekspresowe-ciasto-ala-karpatka/

Ekspresowe ciasto a'la karpatka

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

(na formę o średnicy 18 cm):

Krem:

Do podania:

_kazda_porcja_to1/6

krótki opis:

Tradycyjna karpatka jest wypiekana z ciasta parzonego, które jest dosyć czasochłonne. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego przyspieszy ten proces i spowoduje, że będziesz mógł cieszyć się delikatnie kremowym deserem w niespełna godzinę. Dodatek malin do kremu doda charakteru i przełamie słodki smak.

porada dietetyka:

KROK 1:

Ciasto francuskie przekroić na pół, ułóż na wyłożonej papierem formie do pieczenia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.

KROK 2:

Budyń śmietankowy wymieszaj z 30 ml mleka. Pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj cukier i wlej zawiesinę z budyniem. Gotuj mieszając do czasu, aż zgęstnieje (około 2-3 minuty). Odstaw do wystudzenia.

KROK 3:

Przestudzony budyń wymieszaj mikserem ze skyrem. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.

KROK 4:

Na połowę ciasta nałóż krem, następnie przykryj drugim płatem ciasta, tak przygotowany deser wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

KROK 5:

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.