Chrupiące, serowe frytki z piekarnika
z domowym sosem a’la majonez
porcje: 2
kalorie: 317.5
opis
Tradycyjne frytki smażone w gorącym tłuszczu są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, a te z piekarnika smakują jak zwyczajne pieczone ziemniaki? Wcale nie musi tak być. Mam dla Ciebie przepis na serową wersję pieczonych frytek, które skradną Twoje kubki smakowe. Dodatkowo przygotuj domowy majonez z serka wiejskiego.
składniki
Frytki:
- 300 g ziemniaków
- 30 g tartego parmezanu
- 10 g mąki ziemniaczanej
Majonez:
- 200 g serka wiejskiego
- 1 jajko (rozmiar L)
- 10 g musztardy sarepskiej
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- pergamin, papier do pieczenia
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki, następnie zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie z ziemniaków odlej wodę, zalej ponownie zimną wodą, zamieszaj, wodę odlej a ziemniaki osusz ręcznikiem papierowym.
KROK 2:
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
KROK 3:
Osuszone ziemniaki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i tartym parmezanem. Tak przygotowane frytki wyłóż na blachę i wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 15 minut z funkcją góra-dół. Po tym czasie przemieszaj frytki, a piekarnik nastaw na ostatnie 7 minut na funkcję termoobieg.
KROK 4:
W międzyczasie przygotuj majonez. Jajko ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
KROK 5
Serek wiejski zmiksuj blenderem na gładką konsystencję, dodaj ugotowane jajko, musztardę, szczyptę soli i pieprz, zmiksuj ponownie.
KROK 6:
Upieczone frytki podawaj z majonezem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 317,5 kcal, czyli 15,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 11,9 g |
Tłuszcz | 8,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 33,5 g |
Błonnik pokarmowy | 3,3 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
15% | 24% | 61% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Jeśli nie masz parmezanu doskonale sprawdzi się tarty ser cheddar.
- Majonez nie jest najzdrowszym sosem. Oczywiście można go wkomponować w racjonalne żywienie, natomiast ten tradycyjny poza walorami smakowymi dostarcza do naszego organizmu jedynie sporą porcję tłuszczu. Propozycja domowego majonezu z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla smakoszy tego sosu. W 100g tego sosu znajdziemy aż 15 g białka i zaledwie 8 g tłuszczu, przy czym w tradycyjnym majonezie w 100g produktu znajdziemy aż 75 g tłuszczu.