Migdałowe muffinki na maślance
z brzoskwiniami
porcje: 12
kalorie: 171
opis
Puszyste, delikatne ciasto z płatkami migdałów i soczystymi brzoskwiniami, tak pachnie lato. Szybkie w przygotowaniu, mięciutkie babeczki, które przygotujesz w kilka minut, stworzą idealny duet z popołudniową kawą. Spróbuj koniecznie!
składniki
- 250 g mąki orkiszowej
- 2 jajka (rozmiar L)
- 125 ml maślanki naturalnej
- 200 g świeżych brzoskwiń
- 60 g cukru lub ksylitolu
- 50 g oleju rzepakowego
- 20 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, płatki migdałowe, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. W drugiej misce wymieszaj jajko z maślanką. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.
KROK 2:
Brzoskwinie dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Pokrojone brzoskwinie dodaj do ciasta, wymieszaj.
KROK 3:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
KROK 4:
Blaszkę do wypiekania muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub papierkami do babeczek (jeśli nie masz dedykowanej do wypiekania babeczek blaszki, możesz wykorzystać silikonowe foremki).
KROK 5:
Ciasto wlewaj porcjami do papierków, na wierzch posyp płatkami migdałów.
KROK 6:
Muffinki piecz około 30-35 minut.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 171 kcal, czyli 8,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 5,4 g |
Tłuszcz | 7 g |
Węglowodany przyswajalne | 20,5 g |
Błonnik pokarmowy | 0,5 g |
każda porcja to: 1/12 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
12.6% | 36.8% | 50.6% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Do muffinek można wykorzystać brzoskwinie z puszki, należy je jednak odlać z zalewy i przepłukać.
- Warto wspomnieć, że sama muffinka nie powinna stanowić samodzielnego posiłku. Warto zjeść ją w towarzystwie jogurtu i/lub owoców, wówczas takie zestawienie będzie mogło stanowić drugie śniadanie lub podwieczorek
- Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, powinny wymienić cukier na ksylitol, przygotować muffinki ze świeżymi owocami, a muffinki zjadać po głównym posiłku lub w towarzystwie dodatku białkowego na przykład jogurtu lub kefiru.
- Maślanka to fermentowany, produkt uboczny wytwarzania masła, ma delikatny, lekko kwaśny smak. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Wspomaga florę bakteryjną jelit dzięki zawartości bakterii mlekowych. Jest dobry źródłem wapnia i lecytyny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli, placków czy domowych wypieków.