Orkiszowe muffinki z jagodami

i owsianą kruszonką

fot. Patrycja Kulczycka
3.2
(6)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 12

kaloriekalorie: 162.3

udostępnij

opis

Niespodziewani goście są już w drodze, a może naszła Cię ochota na coś słodkiego? Wypróbuj błyskawicznych muffinek z jagodami! Składniki na te babeczki zapewne masz w domowej spiżarni.

składniki

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 150 ml mleka 2% tłuszczu
  • 200 g czarnych jagód
  • 70 g cukru lub ksylitolu
  • 0 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Owsiana kruszonka:

  • 20 g masła
  • 20 g płatków owsianych
  • 10 g cukru

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.

KROK 2:

Jagody opłucz pod bieżącą wodą.

KROK 3:

Przygotuj kruszonkę: płatki owsiane wymieszaj z cukrem i miękkim masłem.

KROK 4:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 5:

Blaszkę do wypiekania muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub papierkami do babeczek (jeśli nie masz dedykowane do wypiekarnia babeczek blaszki, możesz wykorzystać silikonowe foremki).

KROK 6:

Ciasto wlewaj porcjami do papierków, na wierzch ułóż porcję jagód, posyp kruszonką.

KROK 7:

Muffinki piecz około 30-35 minut.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 162,3 kcal, czyli 8,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 4,2 g
Tłuszcz 5,4 g
Węglowodany przyswajalne 24,5 g
Błonnik pokarmowy 0,5 g

każda porcja to: 1/12 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

10.4% 30% 59.6%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Muffinki można przygotować również z mrożonymi jagodami, wiśniami lub borówkami.
  • Warto wspomnieć, że sama muffinka nie powinna stanowić samodzielnego posiłku, warto zjeść ją w towarzystwie jogurtu i/lub owoców, wówczas takie zestawienie będzie mogło stanowić drugie śniadanie lub podwieczorek.
  • Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, powinny wymienić cukier na ksylitol, a muffinki zjadać po głównym posiłku lub w towarzystwie dodatku białkowego na przykład jogurtu lub kefiru.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3.2 / 5. Liczba głosów: 6

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.