Pieczone gruszki faszerowane żurawiną,
camembertem i orzechami włoskimi
porcje: 6
kalorie: 125.8
opis
Słodko-wytrawna przekąska, pomysł na przystawkę - pieczone gruszki sprawdzą się w obu sytuacjach. Gruszki będą też rewelacyjnym pomysłem na letnie grillowanie. Możesz je przygotować i upiec na grillu, a Twoi goście będą zachwyceni. Wypróbuj ten przepis i oczaruj biesiadników.
składniki
- 3 gruszki
- 60 g sera camembert
- 30 g suszonej żurawiny
- 30 g orzechów włoskich
- 15 g miodu
Dodatkowo do podania:
- rukola
- miód
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Gruszki umyj i przekrój na pół. Następnie delikatnie łyżeczką wyjmij gniazdo nasienne.
KROK 2:
Ser camembert pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj.
KROK 3:
W gniazda nasienne wsyp pokrojony ser, żurawinę i posiekane orzechy. Polej delikatnie miodem.
KROK 4:
Tak przygotowane gruszki zapiecz w piekarniku lub na grillu. Podawaj z rukolą.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 125,8 kcal, czyli 6,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 3,3 g |
Tłuszcz | 5,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 14 g |
Błonnik pokarmowy | 4 g |
każda porcja to: 1/6 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
10.5% | 41% | 48.5% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Do faszerowania gruszek z powodzeniem możesz wykorzystać inny ser pleśniowy, na przykład z ser z niebieską pleśnią.
- Pieczone z camembertem gruszki idealnie wkomponują się jako element drugiego śniadania czy przekąski. Najlepiej podawać je w towarzystwie sałatki z dużą ilością warzyw.
- Ser camembert, najdelikatniejszy ze wszystkich pleśniowych serów, wytwarzany jest z pełnego mleka, a w jego dojrzewaniu biorą udział pleśnie Penicillium camemberti, nadające mu specyficzny smak i zapach. Ser camembert ma jednolitą konsystencję z charakterystycznym białym nalotem pleśni. Należy pamiętać, że ser camembert jest tłustym serem, dlatego nie powinien stanowić podstawy zbilansowanej diety. Zawiera głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, dlatego osoby na diecie z ich ograniczeniem powinny szczególnie uważać na ilość spożywanych serów.
- Sery pleśniowe nie są również zalecane kobietom w ciąży, ze względu na ryzyko zakażenia bakteryjnego.